Kilogram žive vage jaganjaca trenutno se na tržištu prodaje po ceni od 550 do 600 dinara, a očekuje se da ova cena neće značajno rasti ni u periodu pred Vaskrs, kada potražnja bude povećana.
Što se tiče gotovog pečenja koje kupujemo uoči praznika u pečenjarama, cena će se kretati od 2.500 do 3.500 dinara po kligoramu. Dok je sveže meso znatno jeftinije. U zavisnosti od dela Srbije kilogram jagnjetine kreće se od 1.400 do 1.800 dinara, dok kilogram ovčetine iznosi oko 850 dinara svežeg mesa.
Cena prasetine varira od 2.000 do 2.500 dinara po kilogramu, gotovog pečenja, dok jagnjetina je od 2.800 do 3.500 dinara.
– Prošla i ova godina su solidne za ovčarstvo. Cena jaganjaca je dobra, a potražnja je stabilna, tako da stočari mogu da prodaju sve viškove, što im daje motivaciju da povećavaju broj grla. Podsticaji su redovni i isplata ne kasni. Sve ideu prilog tome da cene mese ne bi trebalo da se menjaju pred praznike – naglasio je jedan poljoprivrednik – farmer .
On je takođe objasnio da je njegova farma bogata sa 180 odraslih ženki, nekoliko šiljegica, i između 230 i 250 ovaca koje sa dva sina uspešno održava.
Takođe napominje da gazdinstva koja nemaju svoje oranice mogu da kupe hranu za životinje od podsticaja i da obezbede potrebnu količinu do sledeće isplate.
Foto: Pečenjara trojka
Leave feedback about this