Portal Valjevo na dlanu Privreda Međunarodni festival „aVAntura ukusa“ ovog vikenda u Valjevu

Međunarodni festival „aVAntura ukusa“ ovog vikenda u Valjevu

Podelite post:

 

U subotu, 31. maja, u prostoru parka Pećina u Valjevu biće održan međunarodni festival „aVAntura ukusa“. Kako su najavili organizatori, Turistička organizacija Valjeva, građani će imati priliku da degustiraju jela sa gotovo svih kontinenata, ali i da prisustvuju njihovoj pripremi.

U Valjevu nas predstojećeg vikenda očekuje prvi gastronomsko-kulturološki događaj otvorenog tipa, najavila je TO Valjeva.

– Srbija, kao jedna gurmanska destinacija, dugo nije bila prepoznata kao mesto koje bi trebalo posetiti. Međutim, u poslednje vreme, poslednjih godina, dosta toga se radilo. Imamo veliki broj gastronomskih festivala – da pomenem Ćevapijadu u Leskovcu, razne festivale u Beogradu i tako dalje. I onda smo došli na ideju da i Valjevo ima čime da se pohvali. Imamo veliki broj gastronomskih specifičnosti po kojima se prepoznajemo – kao što su duvan-čvarci, izuzetna rakija, malina i mnogo toga što možemo da pokažemo i domaćim ljubiteljima gastronomije, ali i stranim. Ideja je da ova manifestacija bude spoj edukativnog i promotivnog dela, gde će ljudi moći da uživaju u specijalitetima – najavili su organizatori.

Darko Dostanić, direktor TO Valjevo, ističe da je kuriozitet ovog festivala ne samo degustacija, već i priprema jela na licu mesta.

– Imaćemo predstavnike japanske, slovačke, ruske, američke, uzbekistanske, brazilske, mediteranske i kineske kuhinje. Iz naših krajeva – iz Srbije – predstaviće se gosti iz Vojvodine, sa juga i istoka zemlje, iz Novog Pazara… Tako da će zaista biti širok spektar raznih ukusa. Ono što me posebno raduje i na šta sam posebno ponosan jesu naše lokalne vinarije i destilerije koje će takođe učestvovati na manifestaciji. Posebno se zahvaljujem vinarijama Jelić, Đurđević, Alegat, Gradina, Pusula, Zorči, Romansa, Valčić i Dimitrijević, a takođe i destilerijama: Čedina rakija, Mičić rakija, Vesić, destilerija Spasenić, manastir Lelić, destilerija Belić, Kmet destilerija i destilerija Podgorka. Pored dobrog zalogaja, imaćemo i šta da popijemo – i naravno, kada se sve to degustira, moći ćemo da uživamo i u kraft pivu. Dakle: The Black Turtle, Sindikat, Kabinet, Guliver, Pivzdarija, Čardak, naši dragi Valjevci – Sindikat i Čardak – i naravno Valjevska pivara. Tako da ćemo moći da uživamo u raznim ukusima, u odličnom pivu, naravno rakiji i vinu – rekao je Dostanić.

Saradnik u realizaciji manifestacije je Gljivarsko društvo „Medvednik“, a predsednik društva Mihailo Birčanin kaže da u Valjevo dolaze pravi stručnjaci kada je kulinarstvo u pitanju.

Međunarodni festival „aVAntura ukusa“

– Mikološko-gljivarski savez i Mikološko društvo Medvednik već više od pet godina sarađuju sa Visokom hotelijerskom školom iz Beograda, koja je pristala da učestvuje na ovoj manifestaciji i ponudila nam je da u goste dovedemo visoke predstavnike kineske delegacije kuvara, sa kojima oni već godinama sarađuju na međudržavnom nivou. Naši učenici iz regionalnih stručnih škola kuvarstva imaće priliku da vide kako kineski majstori rade na licu mesta, da nešto od toga usvoje i nauče, što će im koristiti u poslu. Profesor Mladen Pršić, profesor kuvarstva, održaće predavanje na temu savremene kuhinje i novih trendova u kuvarstvu, dok ću ja, ispred Mikološko-gljivarskog saveza, imati predavanje o značaju razvoja gljivarskog turizma i mogućnosti da se mladi kuvari učlane u neko od naših gljivarskih društava i steknu osnovna znanja o samoniklim vrstama gljiva, kako bi svoje znanje sertifikovali i dalje koristili u radu – rekao je Birčanin.

On je istakao da je cilj manifestacije promocija i domaćih i stranih kuhinja, ali i spoj tradicionalnog i savremenog.

Dostanić posebno ističe edukaciju u pripremi jela:

– I priprema će biti transparentna – moći ćete da vidite kako se jela pripremaju na licu mesta, da se družite i da pitate kuvare koji to budu radili. U suštini, osnovna ideja jeste da svi koji dolaze tog dana pripremaju jela na licu mesta. Svi oni koji prave hranu – to je prvo i jedino pravilo za sada koje imamo na festivalu – moraju da pripremaju sve na licu mesta, kako bi ljudi mogli da prisustvuju i samoj pripremi hrane, a zatim i da degustiraju i uživaju u svemu tome. Imaćemo preko 25 različitih postava, koji će spremati jedno, dva ili tri jela – sve zavisi – a posetioci će sve moći da probaju. Neka jela će moći i da se kupe u porcijama, a neka samo da se degustiraju.

Predavanja, promocije jela i raznovrsne hrane, njihova priprema – biće centar dešavanja. Među zanimljivim prezentacijama pripreme, direktor TO posebno je istakao pripremu Kisačkog kulena.

– U revijalnom delu imamo širok spisak domaćih gostiju. Izdvojiću neke: festival Kisačkog kulena – njihovi predstavnici će prikazati kako se pripremaju njihove poslastice; belmuž iz Svrljiga i neki neobični, tradicionalni srpski proizvodi. Imaćemo i gosta iz inostranstva – naši prijatelji iz Istre će pripremati morskog psa, a održaće i pokaznu vežbu „Monte Mare“, kombinaciju morskih plodova i gljiva u rižotu – što predstavlja savremene trendove u kulinarstvu – pojasnio je Dostanić.

Foto: valjevonadlanu.rs

Exit mobile version