Prvu manifestaciju pod nazivom „aVAnturaViše posetilo je više od 200 učesnika. Izuzetno velika posećenost obeležili su prvu manifestaciju pod nazivom „aVAntura ukusa“, koja je održana u parku Pećina. Posetioci su imali priliku da probaju razna jela iz raznih nacionalnih kuhinja i raznih država.
Prvi put u Valjevu održana je manifestacija „aVAntura ukusa“, koja je na jednom mestu okupila veliki broj kuvara, predavača i stručnjaka iz oblasti gastronomije, ali i animatora i zabavljača.

„Opšti cilj je da pokažemo šta imamo, šta Srbija nudi, ali i da predstavimo ono što je trenutno u trendu i što ljudi vole. Želimo da spojimo različite ukuse kako bi svako mogao da pronađe nešto što voli. Valjevo je grad sa izvanrednom kulinarskom ponudom, ali to do sada nije bilo dovoljno dobro prikazano i predstavljeno, te ćemo sada to ispraviti. Nadam se da će svi oni koji budu probali jela biti zadovoljni i da će se ova manifestacija proširiti, potrajati, i da je ovo samo početak – grudva koja će se pretvoriti u lavinu“, rekao je Mihailo Birčanin iz Gljivarskog društva, koje je pružilo podršku organizaciji manifestacije.
Organizatori, Turistička organizacija Valjeva, potrudili su se da sugrađanima predstave najbolje iz više svetskih kuhinja – Kine, Japana, Slovačke, Uzbekistana i drugih. Kuriozitet manifestacije, pored obilne degustacije, bila je i priprema jela na licu mesta, pa su posetioci imali priliku da pribave i nove recepte.
„Kada se nešto organizuje prvi put, nema se jasnih očekivanja i ne zna se s kakvim izazovima ćemo se suočiti. Ali ponosni smo što je poseta fantastična za događaj koji se organizuje prvi put. To nam svakako uliva snagu da nastavimo dalje i da ova manifestacija postane tradicija“, rekao je direktor TOV-a Darko Dostanić.
Gosti iz Istre doneli su sveže ulovljenog morskog psa i na licu mesta pripremali jela od njega, dok se nedaleko odatle kuvao belmuž – tradicionalno jelo od sira i kukuruznog brašna. Svaka kuhinja obezbedila je svoje sastojke za pripremu.
„Naravno, predstavili smo i našu kuhinju – špikovanu glavu, duvan čvarke, gibanicu i druge lokalne specijalitete. Valjevska pivara bila je naš specijalni gost. To je suština ove razmene – posetioci mogu da probaju, uporede i izaberu ono što im se najviše dopada. Sve vinarije i destilerije koje su se predstavile dolaze iz našeg kraja i svi su se rado odazvali pozivu“, pojasnio je Dostanić, podsetivši da je cilj manifestacije uživanje u domaćim i stranim specijalitetima, ali i u ambijentu. „Doneli smo svetske ukuse u Valjevo“, poručio je Dostanić.
Kako rekoše organizatori, očekivanja su da manifestacija postane tradicionalna pa ako ste je propustili ove godine kojim slučajem, dogodine ćete imati novu priliku.
Foto: valjevonadlanu.rs
Leave feedback about this