април 30, 2024
Valjevo

KNJIGA “POŠTENJE I POVERENJE ŽIVE U VODENICI”

Podelite post:

Posle pet godina odštampana je druga knjiga utisaka “Poštenje i poverenje žive u vodenici” autora vodeničara Dragana Živanovića, koja je još bogatija od prve i zanimljivija.
Кnjiga se sastoji od 6 delova. U prvom delu knjige pod naslovom „Umesto predgovora“ vodeničar opisuje istoriju Đedine vodenice, kako je postao vodeničar i daje ukratko svoju biografiju, drugi deo posvećen je nagradi grada Valjeva, a treći vlasniku vodenice, Đedi, kao znak zahvalnosti što je Dragana uveo u posao. Četvrti deo posvećen je pred stavljanju prve Draganove knjige „Život i poverenje samo se jednom gube“ i Drugom saboru vodeničara. Peti je Druga knjiga utisaka, koje su posetioci u vodenici zabeležili prilikom posete, dok je šesti deo posvećen Pripovedanju vodeničara Dragana Živanovića iz koga se zaključuje da je Dragan ne samo vrstan vodeničar već i dobar besednik i poznavalac istorijskih, kulturnih i drugih događaja u našem kraju.

Promocija knjige Dragana Živanovića “Poštenje i poverenje žive u vodenici” u četvrtak, 26. maja 2022. godine, prvobitno planirana na orvorenoj sceni u Tešnjaru, zbog mogućih vremenskih neprilika, biće održana u Holu Centra za kulturu Valjevo, od 20 časova.

Autor knjige je vodeničar iz Zlatarića, Dragan Živanović, dobitnik nagrade Grada Valjeva za 2017. godinu u oblasti Čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja. Godine 2014. objavio je prvu knjigu “Život i poverenje samo jednom se gube”.

Poznat je prema radu u Đedinoj vodenici na Obnici. Pored vrlina koje poseduje, smela ideja, da na kantar stavi poštenje našeg čoveka, donosi mu promociju tako da je i priča o Đedinoj vodenici, kao samousluzi, postala znana.

Ova vodenica je, prema predanju, sagrađena 1850. godine. Dragana Živanović svojom posvećenošću održava vodeničarski zanat čime se, na poziv starog vodeničara Đede, bavi od 1988. godine, u početku iz znatiželje, a sada iz ljubavi prema ovom poslu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X