септембар 30, 2024
Valjevo

Obeležena stogodišnjica škole u Vračeviću

Podelite post:

 

U Vračeviću je svečano obeležena stogodišnjica postojanja škole u ovom selu lajkovačke opštine, koje danas predstavlja izdvojeno odeljenje centralne škole „Mile Dubljević“. Zvaničnicima iz Školske uprave i Opštine Lajkovac, kolegama i roditeljima, sadašnjim i bivšim učenicima na obeležavanju značajnog jubileja obratila se direktorka škole Biljana Žujović:

– Školu su svojevremeno sazidali meštani sela za svoju i decu okolnih sela. Za 100 godina škola se menjala i prilagođavala vremenu, ali je osnovni zadatak ispunjavala: iznedrila je profesore, lekare, sudije i advokate, inženjere, oficire, zanatlije, ratare, vredne i poštene ljude. Dok živi škola, živi i mesto. Raduje me činjenica da se sve veći broj mladih bračnih parova odlučuje na rađanje više dece i uprkos trendu migracija ka gradovima želim da verujem da će ovde učiti „neki novi klinci“ i obeležavati nove jubileje.

O prošlosti škole govorio je profesor istorije Rajko Sarić, navodeći imena svih učitelja i svih značajnih ličnosti iz Vračevića, od čega izdvajamo:

– Kroz čitav 18. i 19. vek iz Vračevića su poticali sveštenici i učitelji mada mesto nije imalo ni crkvu ni školu. Pomenuću samo neke učitelje: Radojica i Jovica Žujović, Petar Molerović, Milan Bogatić, Milutin i Svetislav Žujović. Odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1924. godine počela je da radi škola u Vračeviću. Prva učiteljica bila je Stana Kostić. Školu su pohađala deca iz Vračevića i Latkovića. Odavde je u svet krenuo Živojin Žujović, publicista i prvi propagator socijalističkih ideja u Srbiji. Vračevčani su bili i Radojica Žujović, jedan od potpisnika pisma sultanu Selimu trećem 1803. godine. Ljubomir Ljuba Molerović, poslanik Napredne stranke, Vladimir Žujović Šilja poslanik Radikalne stranke u Kraljevini Srbiji, pukovnik Pantelija Radosavljević i potpukovnik Bogoljub Molerović, nosioci ordena Karađorđeve zvezde i mnogi drugi.

U susret stogodišnjici iz opštinskog budžeta rešen je višedecenijski problem vodosnabdevanja školske zgrade, izgrađeno igralište za najmlađe i nova ograda, a sredstvima Ministarstva prosvete obnovljen je deo nameštaja i nastavnih sredstava.

Povodom jubileja otvorena je Raspopova biblioteka – legat knjiga sveštenika Milutina V. Žujovića, poklonjen školi još 1931. godine. Pre nekih 15 godina izgubio se trag ormaru sa 265 knjiga, koje su pronađene zahvaujući naporima njegovih potomaka. Kolekcija je dragocena jer sadrži najstarija izdanja Srpske književne zadruge, a Milutin Žujović je bio jedan od njenih osnivača.

Postavljena je i spomen ploča učiteljima Radmili i Milivoju Krstiću, koji su svojim dugogodišnjim pedagoškim pregalaštvom ostavili veliki pečat radu škole u Vračeviću.

U programu su učestvovali učenici škole u Vračeviću, učenici matične škole iz Lajkovca i folklorni ansambl Kulturnog centra “Hadži Ruvim”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427