октобар 22, 2024
Valjevo

Niže cene kamata, kredita, kartica i dozvoljenih minusa

Podelite post:

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nekoliko važnih zakona koji će se odnositi na finansijski sistem i krajnju zaštitu od previsokih kamata, i za keš i stambene kredite, korišćenje kreditnih kartica, dozvoljeni minus.

– Donosimo mere trajne zaštite od previsokih kamata. One se odnose kako na keš kredite, tzv. lične kredite, dakle stambene kredite, ali se to odnosi i na drugačije ponašanje, odnosi se i na poslovanje, odnosno korišćenje kreditnih kartica, posebno smanjenje interesnih stopa, kamatnih stopa, kada je u pitanju dozvoljeni ili nedozvoljeni minus, koji ide čak i do 29 odsto, a sada bi maksimalna moguća stopa išla do 19,75, a to su ogromne uštede za ljude koji neretko ulaze u minus – navodi Vučić i dodaje:

– Što se tiče gotovinskih kredita, stopa će biti maksimalno do 15,75 odsto.

Vučić je rekao da je cilj da se ograničavanjem efektivne stope pomogne i ljudima koji su uzimali takozvane hipotekarne kredite, kao i stambene kredite svake vrste.

– I kada se vidi da oni to ne mogu da otplaćuju, banke će biti u obavezi da im nude olakšice, ali i kada se završi taj proces i pre nego što se dođe u izvršni postupak naplate i oduzimanja imovine, onom ko je dužan mora da se ostavi rok od nekoliko meseci, da taj čovek sam može da proda tu imovinu i da izmiri te obaveze, a ne da se navrat-nanos prodaje po najnižoj ceni, pa da se ljudi na taj način uništavaju – rekao je predsednik.

Najavio je još jednu novinu u 2025. godini kada je reč o maksimalnim kamatnim stopama.

– U razgovoru sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razmatrali smo mogućnosti da u tom predlogu zakona maksimalna kamatna stopa bude pet odsto, kada je reč o stambenim kreditima. Nakon te 2025. godine ne može da bude veća od prosečne ponderisane stope, koja trenutno iznosi 5,44, a sada neće moći da bude veća od pet odsto i to računajući i one koji imaju kredite sa promenljivim stopama – najavio je predsednik

Vučić je dodao da će zato banke morati da rade sa fiksnim stopama, za šta će da dobiju posebne podsticaje države.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427