мај 16, 2024
Valjevo

Poruka sa današnjeg protesta:“Nema mira dok se ne protera Rio Tinto iz Srbije“

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

U Valjevu, kako je i najavljeno ovih dana “Ekološki ustanak “ je održao protest  danas u 14.sati na uglu ulice Majora Ilića i Radničke,kod bivše kasarne.

Poruke građana su sa današnjih blokada širom Srbije: „Nema mira dok se ne protera Rio Tinto i dok se ne zabrani eksproprijacija litijuma u Srbiji“.

Protest se održava treću subotu zaredom, protiv kompanije Rio Tinto i eksproprijacije litijuma u Srbiji, a jedan deo organizatora “Kreni’Pokreni“ je odustao od protesta nakon usvajanja dva, kako su naveli, ključna zahteva – povlačenje zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Stotinak građana Valjeva blokiralo je na jedan sat Ulicu Majora Ilića na raskrsnici sa Radničkom, gde su neizmenično prelazili ulicu na pešačkom prelazu,tako da kasnij, kako je skup bio masovniji, građanI su bilI na kolovozu.

Cilj novih blokada je definitivno proterivanje kompanije Rio Tinto iz Srbije.Pokret Ekološki ustanak, kao i koalicija drugih ekoloških udruženja, glasili su pre svega da se traži da se Rio Tinto izbriše iz prostornog plana Loznice.

Traže i da se građanima daju na uvid  svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bivša i aktuelna vlast  i da budu poništeni po hitnom postupku!

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović bio je na današnjem protestu,gde kaže kao građanin ali  kao i odbornik Skupštine grada jer smatra da je njegova odbornička dužnost da bude sa svojim  građanima.

„Građani su odlučili da blokiraju upravo ovu raskrsnicu, jer je ovo pravac za Loznicu, i to je neka simbolika jer je najveća pretnja Loznici i Jadru, što se tiče multinacionalnih kompanija koje žele da dođu da truju našu zemlju, vazduh, vodu, i na kraju da truju i raseljavaju ljude. Poruke naroda su jasne: Rio Tinto, Euro Litijum Balkan – marš iz Srbije. Ovde je neko u debeloj korupciji jer zašto se neko zaleže da dođu u Srbiju strane kompanije da truju našu decu. Osnovano sumnjamo da je u pitanju velika korupcija i da je neko uzeo koferče puno para. Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se truditi da bude žrtvovano manje građana nego što je planirano je katastrofalna. Kakve on to žrtve pominje? Narod to neće dozvoliti, neće dozvoliti da bude raseljavan i žrtvovan“, rekao je Trifunović i dodao da je to i poruka sa današnjeg protesta.“

Protest je podržalo 40 organizacija koji su se usaglasili, pre svega da se traži da se Rio Tinto izbriše iz prostornog plana Loznice.

Savez ekoloških organizacija Srbije saopštio je da ostvarenjem svog cilja smatra obustavljanje svih istraživanja stranih kompanija i zabranu eksploatacije rudnih bogatstava na teritoriji Srbije. I najavio da će nastaviti sa protestima različitih oblika i blokadama.

Ekološka udruženja su poručila da nastavljaju akciju „sve dok se ne izbriše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije“,gde se vrše istraživanja.

Protest je protekao mirno,bez incidenata.

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X