мај 24, 2024
Valjevo

Aero Alarm-Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

Zagađenost vazduha u Valjevu ne popušta. Kiša i sneg privremeno ublažili opasnost.  U ponedeljak, utorak i petak vazduh ocenjen indeksom „loš“, u sredu „izuzetno loš“, četvrtak i subota „veoma loš“. U nedelju vazduh bio „prihvatljiv“.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 8.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 94,73 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 81,29 µg/m3. Istog dana u 20 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 217,58 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U 23 časa je zabeležena maksimalna satna vrednost od  210,38 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 13.12.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 135 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Zakoni o eksporpijaciji i referendumu povučeni iz procedure. Protesti se nastavljaju do zabrane eksploatacije litijuma. Gradonačelnik predstavio javnosti super-hik budžet. Po državnom proračunu očekujemo smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu tek 2030. godine.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Izvor:Lokalni odgovor

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X