април 27, 2024
Valjevo

TENT u kvaru zbog uglja natopljenog snegom! Ekipe na terenu 24 sata! 220 trafo stanica van pogona!

Podelite post:

Foto:EPS

Zbog velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji cele Srbije registrovan je veliki broj kvarova na distributivnoj mreži zbog čega je veći broj domaćinstava i danas bez struje. U Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu i dalje je zastoj u prooizvodnji, širom Srbije van napona je 2.200 trafo stanica, a nadležni poručuju da bi sva domaćinstva trebalo da dobiju struju najakasnije u roku od jednog do dva dana.

Najveće problemi sa strujom trenutno imaju građani na teritoriji Šapca, Loznice, Užica, Čačka i Kraljeva. Ekipe Elekrodistribucije Srbije su danonoćno na terenu, ali radovi ne idu kako bi trebalo imajući u vidu da ih otežavaju i sneg i nepristupačnost terenu.

U zastoju u proizvodnji struje je i Termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu, a razlog je loš kvalitet uglja koji je dodatno natopljen snegom.

– Sada se intenzivno radi na dopremanju novog uglja kako bi kvar najpre na bloku A2 bio rešen. Obrenovčani će dobiti grejanje najkasnije posle podneva – rekao je jutros direktor EPS Milorad Grčić.

Intenzivno se radi na normalizaciji dopreme uglja u Termoelektranu „Nikola Tesla A“ kako bi Obrenovac u što kraćem roku dobio grejanje, saopštila je je danas i Elektroprivreda Srbije.

Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije danonoćno su angažovane na saniranju posledica velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije, saopštila je danas Elektrodistribucija Srbije.

– I tokom protekle noći, ekipe Elektrodistribucije Srbije su u izuzetno teškim uslovima, intenzivno radile na saniranju kvarova i štete na elektrodistributivnoj mreži širom Srbije. Posao na otklanjanju kvarova biće nastavljen neprekidno, sve dok ne budu sanirani svi kvarovi i obezbeđeno potpuno redovno snabdevanje električnom energijom – naveli su u Elektrodistribuciji Srbije u dopisu dostavljenom Blicu.

Kako dodaju, otklanjanje kvarova je otežano zbog visokog snega i neprohodnih puteva, posebno u planinskim predelima. Zbog toga Elektrodistribucija Srbije apeluje na nadležne službe, odnosno komunalna preduzeća u okviru lokalnih samouprava, da obezbede prohodnost lokalnih puteva, posebno u planinskim predelima, kako bi naše službe mogle da priđu lokacijama na kojima- Ekipe su na terenu sve vreme. Radi se u otežanim uslovima. Ali očekujemo da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva – rekla je ona i istakla da je 2.200 trafo stanica na distributivnoj mreži van napona.
Posmatrajući globalnu energetsku krizu, građani Srbije ne treba da brinu, i to zahvaljujući dogovoru koji je napravljen sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, i zato što je država uspela da revitalizuje blok B1, u termoelektrani „Nikola Tesla B“, od 650 megavata instalisane snage.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X