април 23, 2024
Valjevo

Otvorena četiri nova poglavlja u pregovorima Srbije sa EU

Podelite post:

Ilustracija/Pixabay

Srbija je na Međuvladinoj konfrenciji u Briselu otvorila klaster 4 u pregovorima o članstvu u EU.

U okviru klastera 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Delegaciju Srbije u Briselu predvode premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Ispred Saveta EU, konfrencijom je predsedavao slovenački državani sekretar, Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje, Oliver Varheji.

Posle Međuvladine konfrencije EU Srbija i otvaranja kalstera u Briselu će se održati i konfrencija za medije delegacija Srbije i EU.

Brnabić je juče rekla da otvaranje Klastera 4 predstavlja i veliko priznanje EU svemu što je Srbija uradila do sada kada je reč o zaštiti životne sredine.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Nakon današnje Međuvaldine konfrencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podeljinih u šest klastera.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

Izvor: Tanjug

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X