април 19, 2024
Valjevo

Ski sezona na Divčibarama počinje od 15.decembra

Podelite post:

Foto:Divčibare Ski Resort

Počinje ski sezona na Divčibarama 15. decembra, od 9h do 16h kreće skijanje, kao i ski škola i renta opreme.
Ski staza „Crni vrh“, u okviru Divčibare Ski Resorta, počinje sa radom u sredu 15. decembra kao i ski škola i renta opreme.,saopšteno iz Divčibare Ski Resorta.

Na stazi ima 50cm utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa do kraja nedelje očekuju se i nove snežne padavine.

Ski staza Crni vrh nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Dužina staze je 850 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara.

Staza se veštački osnežava. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Radno vreme žičare je od 9 do 16 časova.

Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

“Molimo da poštujete sve covid mere, nosite maske i održavate distancu. Savetujemo vam i da kad god ste u mogućnosti sve plaćate karticama, dok ski pass možete kupiti i online“,poručuju iz Divčibare Ski Resorta.

Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 km od Valjeva, a 120 km od Beograda i ovde je skijašima na raspolaganju nekoliko ski staza. Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha i ovde je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje.

Dužina staze je 850 metara, a poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat.Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta “Crni vrh” i proteže se na severnim obroncima u dužini od oko 600 metara. Na stazi postoji ski lift kapaciteta 700 skijaša na sat, kao i ski škola, a moguće je i iznajmljivanje ski opreme. Na Divčibarama postoje i staze za decu.

 

Najviši vrh Maljena (Maljen je planina na kojoj se nalazi visoravan Divčibare) je Kraljev sto (1104 m). Prema narodnom predanju, najviši maljenski vrh je dobio ime po caru Dušanu. Pre nego što je postao car, Dušan, kralj Srba, zarati sa Mađarima. Došavši sa vojskom iz Prizrena na Maljen, Dušan posla vojsku niz planinu pred neprijatelja, a on sa svojom pratnjom ostade i ulogori se na najvišem vrhu planine.

Za sve vreme, dok je u kolubarskoj ravnici trajala borba sa Mađarima, Dušan se zadržao na ovom visu i na njemu primio glasnika koji mu je doneo izveštaj o pobedi nad Mađarima. Pošto je primio izveštaj, Dušan sa svitom siđe u srpsku tvrđavu Belu stenu, koja je ležala na padini Maljena, više sela Krčmara, izvrši smotru svojih trupa i potom se vrati u Prizren.

Narod, da bi sačuvao spomen na taj događaj i na dane Dušanovog boravka na Maljenu, dade najvišem maljenskom vrhu ime Kraljev sto. U toku kolubarske bitke, od 16. novembra do 15. decembra 1914. godine, na ovom vrhu, kao i na celoj planini, zbili su se značajni događaji. Još uvek na Kraljevom stolu postoje tragovi borbi, a naročito su očuvani tragovi rovova.

 Crni vrh (1098 m) je drugi po visini vrh Maljena. Ovaj vis, uzdižući se nad samim Divčibarama, na desnoj obali rečice Crne Kamenice, crni se, naročito u predvečerje, zbog čega je i dobio ime.

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X