мај 26, 2024
Valjevo

Dačić:“Refendum i ne mora da uspe, biraće ga Skupština!“

Podelite post:

Foto:Printscreen/TV happy

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u Jutarnjem programu TV Happy da će jedan deo političkih stranaka temu referenduma o promeni Ustava iskoristiti za svoje pozicioniranje u predizbornoj kampanji.

Govoreći o referendumu o promeni Ustava u oblasti o pravosuđu koji je najavljen za 16. januar 2022.godine, Dačić je rekao da, što se njega tiče, taj refendum i ne mora da uspe.

– Jedan deo političkih stranaka će ovu temu iskoristiti za svoje pozicioniranje u predizbornoj kampanji, za borbu protiv vlasti i da ispadne da je to referendum za ili protiv Vučića ili Dačića ili vlasti u Srbiji, što je potpuna glupost.

– Promena Ustava se odnosi samo na pravosuđe, odnosno na način izbor sudija i tužilaca. Što se mene tiče kao predsednika Skupštine, iako ne uspe referendum, nikom ništa, ostaje da bira Skupština. Pa čekajte, mi sami sebe razvlašćujemo i sad još ja treba da ubeđujem nekoga da izađe na to da glasa.

On je podsetio da je izlazni cenzus na referendum, koji je nedavno i zakonom određen a kritikovao je deo javnosti, ukinut Ustavom Srbije iz 2006. godine.

– Sve što se predloži oni shvataju da je tu neki politički prostor, da kažu propao je Vučić, Dačić, kakav referendum izašlo je 20 odsto ljudi. A pazite, danas na izbore ne treba da izađe 50 odsto, pa kako se niko ne seti da su to nelegitimni izbori. Pa Tadić nikad ne bi bio izabran za predsednika da nije promenjen zakon o izboru za predsednika. Kada je Ratko Marković pisao taj Ustav, imali smo situaciju da je za promenu Ustava trebalo više od 50 osto. Dosovci su jedva promenili taj Ustav, glasalo se dva dana da bi se prikupilo da pređe 50 osto, pa se izmišljalo da se tu ustvari glasa za Kosovo, za preambulu… Dva dana je to trajalo.

– Za predsednika nikako nije moglo da izađe 50 odsto u drugom krugu. Tri puta se ponavljali izbori, pa su na kraju ukinuli zakon, pa koliko izađe izađe…  E, sad su se setili da ipak treba da izađe 50 odsto…

Vojni rok

Ivica Dačić smatra da instituciju referenduma treba proširiti i na društvena i politička pitanja poput vraćanja obaveznog vojnog roka ili uvođenja kovid propusnica.

– Mi sada pričamo da treba uvesti obavezni vojni rok. Hajde da pitamo malo majke šta misle o tome. Ja sam išao u vojsku, sve je to u redu. Hoćemo li antikovid propusnice ili nećemo, što ne raspišemo referendum.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X