мај 18, 2024
Valjevo

Zastoj u snabdevanju ugljem zbog eksplozije u Kolubara-Vreoci

Podelite post:

Foto:Beta

Postrojenje za sušenje uglja, takozvana „Sušara“, u preduzeću „Kolubara – prerada“ u Vreocima, zbog eksplozije u nedelju uveče neće biti u stanju da obezbeđuje ugalj za široku potrošnju.

“Došlo je do velike eksplozije zbog u ovom trenutku neutvrđenih razloga. Sasvim je sigurno da je reč o nečijem propustu. To je veoma bitan pogon u sistemu preduzeća, oprema je u dobrom stanju i ne može se reći da je u pitanju kvar usled ‘više sile’”, rekao je izvor lista “Danas” iz Elektroprivrede Srbije.

Tu se radi pod visokim pritiskom, baš zbog toga postoje i izduvni ventili kao zaštita od eksplozije, tako da se opravdano može postaviti pitanje kako je moguće da je do nje uopšte došlo i pored predviđenog zaštitnog mehanizma”, dodaje izvor lista.

Sagovornik “Danasa” ističe da je došlo do pucanja varova na autoklavi u kojoj se ugalj suši pod parom, pri visokom pritisku.

Kako dalje kaže, u tom postrojenju se suši ugalj za široku potrošnju. Materijalna šteta pričinjena eksplozijom je velika. Posledice će morati da se saniraju što znači da će u narednom periodu dok to ne bude učinjeno biti u zastoju snabdevanje potrošača ugljem.

“Ili ga neće biti uopšte, ili će u najboljem slučaju ‘Sušara’ raditi smanjenim kapacitetom. Remont autoklave je rađen nedavno, pa to izaziva sumnju da taj proces za šta je angažovana jedna privatna firma nije urađen na adekvatan način”, navodi sagovornik a kako piše  “Danas”.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X