мај 24, 2024
Valjevo

Vlada usvojila :“Od 1. januara 300.000 dinara za prvo dete a vlasnica nepokretnosti biće upisana majka“

Podelite post:

Foto: Arhiv

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojoj će od 1. januara za svako prvorođeno dete biti isplaćivano po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000.

U predloženom rešenju nalazi se još jedna velika dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja se odnosi na uvođenje odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Kao vlasnica nepokretnosti biće upisana majka.

„Mame su zakon“ pozdravile izmene

Inicijativa “Mame su zakon” pozdravila je danas meru u izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

„Ovu meru snažno pozdravljamo jer smo i dalje pri stavu da Srbija mora izdvajati veći deo BDP-a za podršku porodicama, sa posebnim osvrtom na one koje se odlučuju za prvo ili drugo dete”, rekla je Tatjana Macura iz te inicijative.

Pred ministrima se takođe našla još jedna velika izmena i dopuna Zakona koja podrzumeva uvođenje odeljka koji će urediti pitanje finansijske podrške za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, pri čemu će se kao vlasnica nepokretnosti upisivati majka ili u izuzetnim slučajevima (na primer u slučaju smrti majke) kao vlasnik će se upisivati otac deteta.

Ova finansijska podrška će biti značajna za bračne parove koji vagaju da li da zbog neizvesne ekonomske situacije porodicu šire u Srbiji ili van granica naše države,kaže Macura.

„Posebno pozdravljamo nameru da se kao vlasnica buduće nekretnine upisuje majka jer će se time sprečiti potencijalne zloupotrebe, u smislu prisilnih trudnoća„, dodala je Macura.

Takođe, kako je istakla, ovo je i snažna preventivna mera zaštite potencijalnih žrtava porodičnog nasilja, koje često upravo zbog loše ekonomske i stambene situacije trpe nasilje godinama.

„Očekujemo da vidimo i kako će izgledati najavljena mere podrške studentskoj populaciji – da li će biti u formi izmene Zakona o univerzitetu ili zaključka vlade”, dodala je Macura.

Ona je izrazila nadu da će uskoro doći do izmene seta zakona koji bi morali da urede status porodilja preduzetnica.

Izvor:Tanjug

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X