април 19, 2024
Valjevo

Budžet opštine Lajkovac za 2022. socijalno odgovoran, ali i razvojni

Podelite post:

Na poslednjoj ovogodišnjoj sednici odbornici Skupštine opštine Lajkovac usvojili su Odluku o budžetu za 2022. godinu, po kojoj će budžet iznositi skoro 1,1 milijardu dinara, od čega je 900 miliona planiranih tekućih prihoda, a skoro 190 miliona dinara prenetih i ugovorenih obaveza iz 2021. godine. Usvojene su i sve odluke koje prate donošenje budžeta, kao i programi preduzeća i ustanova i opštinskih programa i fondova za narednu godinu.

Izvestilac Andrijana Jakovljević, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Opštinske uprave, istakla je da najveće učešće u planiranim prihodima čini porez na zarade, 315 miliona, zatim 270 miliona od naknade za korišćenje rezervi mineralnih sirovina (rudna renta) i 128 miliona od JP EPS – RB „Kolubara“ u skladu sa sporazumima i očekivanom dinamikom njihovog izvršenja.

Na rashodnoj strani lajkovačkog budžeta najznačajnije pozicije su: seoske ambulante 12 miliona i milion za Dom zdravlja, studentske stipendije preko 10 miliona, program sporta 22 miliona, za naknade penzionerima sa najnižim primanjima 9,5 miliona, Lokalni akcioni plan zapošljavanja 11,6 miliona – 10,4 miliona za četiri programa javnih radova i 1,2 miliona za program pripravnika, za informisanje 7,4 miliona, za održavanje bazena u prvoj polovini godine oko 30 miliona, naknade porodiljama 13 miliona, vantelesna oplodnja 4 miliona, za prevoz učenika srednje škole 9,5 miliona, za prevoz osnovaca preko 6 miliona.

Predsednik opštine Andrija Živković okarakterisao je budžet, u skladu sa mogućnostima, kao razvojni i socijalno odgovoran – sa ulaganjima u mere populacione politike, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport, infrastrukturu i komunalnu izgradnju. Osvrnuo se na neke od investicija u prvom delu 2022. godine:

– U prvoj polovini godine sledi nam redovno održavanje putne infrastrukture za šta je odvojeno 12 miliona dinara. Zatim, izgradnja Seoske kuće u Pepeljevcu vrednosti 25 miliona, rehabilitacija puta Mirkovići-Josipovići u Jabučju vrednosti 15 miliona, za koju je nabavka sprovedena, izgradnja Izviđačke ulice (10 miliona plus sredstva od EPS-a ) od zelene pijace do bazena dužine 700 i širine 15 metara. Izviđačka će dobiti na značaju izmenama Plana generalne regulacije, jer potez u Vojnom krugu od Konaka Brene Mihajlović do Zelene pijace neće više biti namenjen za izgradnju Agro-biznis centra, nego će moći da se koristi za stambeno-poslovne i komunalne delatnosti. Takođe, odvojili smo 5, 6 miliona dinara za trotoar u ulici Nadežde Petrović koja vodi ka školi u Selu Lajkovcu, kao i novih 4 miliona za izgradnju crpne stanice u Slovcu, kako bismo konačno pustili u rad fekalnu kanalizaciju i postrojenje za prečišćavanje. Za nastavak instaliranja kamera koje će registrovati prekoračenje brzine i druge saobraćajne prekršaje izdvojeno je 12 miliona dinara.

Odbornici su dali saglasnost na budžetske programe, fondove i akcione planove, Program poslovanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom Eko Tamnava i Zajedničkog javnog pravobranilaštva. Odobreno je i regresiranje troškova boravka dece u „Leptiriću“, tako da roditelji plaćaju samo 20 odsto od pune cene boravka u vrtiću, dok ostalih 80 odsto – oko 22. 000 dinara – finansira opština. Skupštinskim odlukama lokalne komunalne i administrativne takse i naknade nisu povećane ni za narednu godinu.

Skupština je prihvatila programe poslovanja svih lokalnih javnih ustanova i preduzeća „Gradska čistoća“ za narednu godinu. Cenovnik „Gradske čistoće“ ostaje isti, osim što su predsednik Andrija Živković i direktor komunalnog Bojan Bogdanović najavili da postoji realna šansa da posle 11 godina bude snižena cena vode za građane za 10 odsto. Bogdanović je istakao da optimizam daje podatak da je u 2021. količina fakturisane vode bila skoro kao količina kupljene vode od JPKP Lazarevac, zahvaljujući konstantnom smanjenju gubitaka na mreži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X