мај 26, 2024
Valjevo

Pred nama su ledeni dani, temperature se neće penjati iznad nule!

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

 

Hladan talas i pravi zimski dani su tu, a sudeći po prognozi metorologa Đorđa Đurića, ljubitelji snega imaće razloga za radost. On je najavio ledene dane, sa temperaturama u minusu, koje će na Pešteru i do minus 20 stepeni Celzijusa BIĆE DO MINUS 20: Meteorolog najavio – pred nama su ledeni dani, temperature se neće penjati iznad nule .

– Snažan ciklon, koji se veoma sporo premešta sa područja Italije i duž Jadrana dalje ka jugoistoku i preko Jonskog mora ka Grčkoj, razvijen je na svim visinama. U sklopu njega preko južnih i istočnih predela Balkanskog poluostrva talasa se i topli front. Položaj ciklona je takav, da se Srbija nalazi u njegovom hladnom sektoru, uz dotok hladnog vazduha sa severa i istovremeni dotok vlage sa juga i sa Mediterana. Dakle, u nižim slojevima preovladava severozapadno, a u višim slojevima atmosfere Srbije preovladava jugoistočno visinsko strujanje, pa nam iz tog razloga sa juga dolaze oblaci i sneg, ali i nešto topliji vazduh po visini, a u prizemlju nam dolazi hladna vazdušna masa sa severa – objašnjava Đurić.

Srbija će i u utorak biti pod uticajem prostranog ciklona sa centrom iznad Grčke, ali se zbog njegovog udaljavanja od Srbije, očekuje i osetniji porast vazdušnog pritiska.

– U Srbiji u utorak oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača, a ponegde se očekuje i kiša koja će se lediti pri tlu, uglavnom u delovima istočne i severoistočne Srbije. U Negotinskoj Krajini i na kranjem jugoistoku Srbije biće uslova i za susnežicu. Na krajnjem severu Vojvodine suvo. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, pa će biti uslova za vejavicu i mećavu. Temperatura tokom dana bez većeg kolebanja i biće od -3 do 1°C, na krajnjem jugoistoku Srbije do 2°C, a u Beogradu oko -2°C. U toku večeri na severu Srbije prestanak padavina – najavljuje srpski meteorolog.

Kako navodi, u sredu ciklon nastavlja put dalje ka istoku, a sa zapada se očekuje jačanje snažnog anticiklona, uz dalji rast vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena. U sredu i u četvrtak u Srbiji se očekuje LEDENI DAN (ledeni dan je termin u meteorologiji, koji označava da je temperatura tokom celog dana ispod 0°C).

– U sredu na severu Srbije vedro, ujutro uz jak mraz. U ostalim predelima Srbije biće oblačno, ujutro uz sneg. Jutarnja temperatura od -10°C na severu do -2°C na jugu Srbije, maksimalna dnevna od -3 do 0°C. Od četvrtka polje veoma visokog vazdušnog pritiska biće prisutno nad Srbijom i to zbog prisustva snažnog anticiklona od zapadne i centralne Evrope i od Atlantika do našeg područja – kaže Đurić.

Kako ističe, u četvrtak jutro vedro ili sa maglom, ali veoma hladno. Jutarnja temperatura biće od -15 do -5°C, na Pešteru (Sjenica) i do -20°C. Tokom dana sunčani intervali, ali i dalje veoma hladno, uz temperature od -4 do 0°C.

– U toku večeri i noći i u petak ujutro sa severoistoka prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom koja će se lediti pri tlu. U petak advekcija tople vazdušne mase, pa se tokom dana očekuje osetno toplije, ali suvo. Maksimalna temperatura biće od 1°C na jugoistoku do 7°C na severozapadu Srbije, u Beogradu do 5°C – poručio je Đurić.

Tokom vikenda u jutarnjim časovima slab do umeren mraz, a tokom dana temperature od 2 do 6 stepeni Celzijusa.

– Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od jedan do pet stepeni. Kako su pred nama ledeni dani, temperature će do četvrtka biti i za 5 – 7 stepeni niže od proseka, ali već u petak i tokom vikenda oko prosečnih vrednosti – zaključuje Đorđe Đurić.

 

X