мај 27, 2024
Valjevo

Država daje nove subvencije od 250 do 5.000 evra! Evo koji je način prijave

Podelite post:

Foto:Arhiv

 

 

Najniža je subvencija od 250 evra za skutere i tricikle, a zahtev za pomoć pri kupovini građani mogu podneti Ministarstvu životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Država će građanima, firmama i preduzetnicima davati podsticaje za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila, a korisnici će moći da kupe sve, od motocikla do automobila. Visina subvencije zavisiće od tipa vozila, a iznosi se kreću od 250 evra za skutere, 3.500 za hibride i 5.000 evra za električna vozila.

Ovo bi mogla da bude značajna ušteda, s obzirom da se pristojna hibridna vozila, prema rečima stručnjaka, mogu kupiti po ceni od 20.000 evra. Prema podacima kojima je raspolagao MUP, u Srbiji je ukupno registrovano više od 150 putničkih vozila na električni pogon, a pored njih je bilo i više od 1.500 registrovanih hibridnih putničkih vozila, pa je jasno da kupovinu ovih automobila treba podstaći.

Nova mera odnosi se na kupovinu novih ekoloških, električnih i hibridinih vozila, a pravo na novac imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici. Podsticaji važe za pet kategorija vozila (pogledajte tabelu), a zahtev za subvenciju građani mogu podneti Ministarstvu životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Potrebna dokumentacija

1. Podaci o podnosiocu zahtev

2. Potvrdu da fizičko lice nije osuđivano

3. Potvrda da je fizičko lice izmirilo sve obaveze po osnovu poreza na imovinu

4. Potvrda o homologaciji koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja

5. Predračun za kupljeno vozilo

6. Predračun dobavljača za nabavku novog vozila

7. Predugovor između dobavljača i fizičkog lica koji sadrži naziv proizvođača, godinu proizvodnje, tip, varijantu, snagu motora, ukupnu cenu vozila, iznos PDV, način i rok isporuke

8. Izjavu dobavljača da može izvršiti isporuku vozila

9. Izjavu dobavljača da vozilo ispunjava sve propisane uslove potrebne da dobijanje subvencije

Pet kategorija

U prvoj kategoriji vozila za koja neko može da dobije deo novca za kupovinu našli su se električni moped – skuter i laki tricikl. Za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Kako ističu stručnjaci, jedan prosečan skuter može da se kupi po ceni od oko 1.500 do 2.000 evra. Naravno, cene su i mnogo više ukoliko neko kupuje malo „jači“ model. Sledeća kategorija vozila čiju kupovinu Vlada planira da subvencioniše jesu mahom motocikli, teški tricikli, ali i četvorocikli koji nisu teži od 350 kilograma. Ovde je subvencija do 500 evra. Treća kategorija koja se odnosi na putnička vozila sa najviše devet sedišta i laka teretna vozila isključivo na električni pogon izdvojiće se oko 5.000 evra. Četvrta kategorija se odnosi na vozila koja se pokreću na hibridni pogon uz obavezu da se punjenje može ostvariti i iz izvora električne energije, i tu će subvencije ići do 3.500 evra.

Peta kategorija su vozila na hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima bar jedan električni motor i može da se samostalno kreće isključivo na električni pogon. Ova vozila država će subvencionisati sa 5.000 evra.

Visoke cene

Kako ističu stručnjaci, najveći problem u Srbiji zbog kojih se ovi automobili ne koriste mnogo jeste cena, a sa dobijanjem subvencija ovaj problem bi mogao da bude bar malo rešen. Pored toga, postoji problem dostupnosti brzih punjača.

Predsednik Asocijacije uvoznika automobila Milan Belin kaže za Informer da je namera države da se promovišu ekološki čista vozila koja će smanjiti zagađenje.

– Ipak, ta vozila su i dalje jako skupa. Ovde se daju subvencije od 5.000 evra za električna vozila, a onda za naše tržište koštaju oko 30.000 evra pa naviše. Hibridi koštaju od 20.000 evra pa naviše. Ali mi smo u povoju svega toga, treba obezbediti punjače, mi smo za to da se obezbede i besplatni parkinzi, prolaz žutom trakom, kako bi se ljudi podstakli na kupovinu ovih automobila – navodi Belin.

Tabela:

Sa koliko se subvencionišu vozila po kategorijama

I kategorija – subvencija do 250 evra

električni moped

laki tricikl

II kategorija – subvencija do 500 evra

L3 – motocikl

L4 – motocikl sa bočnim sedište

L5 – teški tricikl

L6 – laki četvorocikl

L7 – teški četvorocikl

III kategorija – subvencija do 5.000 evra

putnička vozila sa najviše devet sedišta, mali kombi

laka teretna vozila na električni pogon

IV kategorija – subvencija do 3.500 evra

putnička vozila na hibridni pogon

V kategorija – do 5.000 evra

vozila na hibridni pogon, pored motora sa unutrašnjim sagorevanjem, treba da imaju i električni motor

motorna vozila za prevoz tereta najviše do 3,5 tona

Ušteda 500 dinara na 100 km

Vozači koji se odluče da svoje stare automobile na benzin ili dizel zamene električnim ili hibridnim vozilima, mogli bi samo na gorivu da uštede i više od 500 dinara na svakih 100 pređenih kilometara. Takođe, održavanje električnih vozila mnogo je jeftinije od servisiranja klasičnih automobila, pružaju mirnu i tihu vožnju, bolje ubrzanje i višegodišnju garanciju na pogonsku bateriju.

Šta je električni automobil, a šta hibrid

Električni automobil podrazumeva da se on pokreće elektromotorom, tačnije koristi samo struju. Ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kada punite telefon. Hibridi imaju dva izvora energije. Najčešće je to kombinacija benzinskog ili dizelnog motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova.

Taksisti

Taksisti će i ove godine kod države moći da apliciraju za subvencije za nova vozila. Novac je odvojen za 6.000 taksi prevoznika, a svi koji ga žele mogu da dobiju po 8.000 evra. Prvi uslov je da vozilo nije skuplje od 13.000 evra, a među ključnim uslovima je i to da vozila moraju biti po ekološki prihvatljivim standardima. To praktično znači da u obzir dolaze samo nova putnička vozila koja imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas. U vladinoj uredbi se navodi i da pravo na subvenciju imaju svi taksi prevoznici koji se ovim poslom bave najkraće od 4. januara 2019. godine, što znači da je uslov da taksiraju najmanje tri godine.

Izvor:Tanjug/Shutterstock

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X