мај 26, 2024
Valjevo

Podnete dve nove tužbe! Više od 3.000 građana traži odštetu zbog bacanja osiromašenog uranijuma!

Podelite post:

Foto:getty images

 

Više od 3.000 građana u Srbiji koji su dobili kancer  traže odštetu zbog bacanja osiromašenog uranijuma tokom NATO agresije.

Višem sudu u Beogradu sledeće nedelje će biti podnete dve nove tužbe protiv NATO zbog korišćenja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja SRJ 1999. godine.

Advokat Srđan Aleksić, koji sa italijanskim kolegom podnosi tužbe protiv NATO, ističe da se sprema još tužbi. Prema njegovim rečima, prethodna tužba podneta je u januaru prošle godine i poslata je tuženoj strani, ali na nju još nije stigao odgovor.

– U toj tužbi su sva relevantna dokumenta i dokazi. Napisana je na engleskom. Dat im je sada rok za izjašnjavanje – rekao je Aleksić napominjući da se pored dve nove tužbe spreju i dodatne.

Na pitanje ko je podnosilac tužbe protiv Alijanse, objašnjava da se do sada javilo oko 3.000 građana, pripadnika Vojske Srbije, rezervista, civilnog stanovništva koji su bili na KiM tokom NATO bombardovanja…

Na tužbi se sarađivalo sa Italijanima

Aleksić takođe dodaje da je tužba napisana u saradnji sa italijanskim advokatom, koji je učestvovao u 250 slučajeva i to pravosnažnih, a u kojima je sud doneo odluku o odšteti italijanskim vojnicima koji su zbog osiromašenog uranijuma razvili smrtonosne bolesti. Kako objašnjava, reč je o vrlo specifičnom tumoru, a u svim tim slučajevima je dokazano da su u njihovoj krvi bili teški metali.

– Isto je i kod naših vojnika, rezervista i civila koji su se nalazili u zonama bacanja bombi, ali su njihovi slučajevi još teži. Dokazi su čvrsti – rekao je Aleksić i dodao da je upravo na osnovu njih italijanski sud doneo 250 pravosnažnih presuda u korist italijanskih vojnika koji su bili na kontaminiranim područjima na KiM nakon NATO bombardovanja.

foto:Profimedia

Aleksić smatra da su njegovi klijenti bili u identicnoj situaciji kao i italijanski vojnici koji su dobili oštete pred sudovima svoje zemlje.

– Bili su bez zaštitne opreme, hranu, vodu i sve ostalo konznumirali su na terenu i kao i italijanski vojnici i došli su u kontkat sa teškim metalima i osiromašenim uranijumom kada se naša vojska povukla sa KIM – precizirao je niški advokat.

Odšteta od 100.000 evra i više 

Niški advokat je još prilikom podnošenja prvih tužbi ukazao da će pred sudovima u Srbiji, uz pomoć italijanske sudske prakse i veštačenjima u predmetima u kojima je postupao italijanski advokat, ali i drugim dokazima, pokazati postojanje uzročno posledične veze između trovanja osiromašenim uranijumom i oboljenjavanja od raka srpskih vojnika i policajaca.

Visina oštete biće precizirana tokom sudskog postupka, ali advokat smatra da je minimum 100.000 evra i više.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X