април 14, 2024
Valjevo

Aero Alarm: Prošla je još jedna nedelja za zagađenim vazduhom u Valjevu od početka godine

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Protekla je još jedna nedelja za zagađenim vazduhom. Svaki dan prethodne nedelje vazduh opasan po zdravlje. U ponedeljak i utorak vazduh u Valjevu je bio označen indeksom “loš”. Sreda i subota su imale vazduh sa indeksom “veoma loš”. U četvrtak, petak i nedelju vazduh je bio sa indeksom “veoma loš”. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u petak, 15.1.2022. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 127,58 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 120,22 µg/m3. Istog dana u 10 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 261,24 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i vrednost od  249,60 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 17.1.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 13 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3). Prošla 2021. godina je okončana sa 152 dana prekoračenja granične vrednosti što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Početak godine najavljuje nastavak zagađenja vazduha u Valjevu i opasnost za zdravlje ljudi. Nadležni uporni-ćute. Mućke na nadležnom mestu, tvrdi državna revizija. Najveći broj Valjevaca nije spreman za investicije u energetsku efikasnost.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170). U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju, što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X