мај 28, 2024
Valjevo

DS traži javni sastanak REM-a zbog cenzure medija

Podelite post:

Nakon što su i strani mediji počeli sve češće da ukazuju na to da se u Srbiji testiraju novi oblici cenzure medija, Demokratska stranka traži javni sastanak Saveta REM-a povodom ovih nalaza.

Tražimo da sednicu prenosi RTS, kao Javni medijski servis, a da se prenos omogući i drugim zainteresovanim emiterima. Njujork tajms, na primer, podseća na to da se sa Mađarskom i Poljskom, Srbija svrstava u red zemalja koje koriste izrazito efikasna sredstva za manipulaciju javnog mnjenja i za sužavanje pristupa kritičkim glasovima.

U člancima stranih medija i pojedim izveštajima internacionalnih organizacija civilnog društva, podseća se na rezultate monitoringa nezavisne posmatračke grupe BIRODI. U informativnim programima na televizijama u Srbiji, Aleksandru Vučiću je u tromesečnom periodu, od septembra do kraja novemra, dato više od 44 sati prostora, od čega je 87 odsto bilo pozitivno. Opozicija je, a o tome ovih dana piše i Die Presse dobila samo tri sata, od čega je čak 83 odsto negativnih sadržaja. Direktor Birodija, Zoran Gavrilović za Njujork tajms je to opisao kao „veliki sociološki eksperiment“.

Ovi rezulati pokazuju da se krši član 51. Ustava Srbije, član 47 Zakona o elektronskim medijima, član 15. Zakona o javnom informisanju, odnosno član 7. Zakona o javnim medijskim servisima. Zbog svih negativnih tendencija u elektronskim medijima, pre svega mislimo na televizije sa nacionalnom pokrivenošću, i sistemskog kršenja više zakona, insistiramo na sednici Saveta REM-a koja će biti otvorena za javnost i na kojoj bi učešće bilo omogućeno i predstavnicima dva reprezentativna novinarska udruženja (UNS-a i NUNS-a), kao i medijskih eksperata koje predlože pomenuta udruženja. Podsećamo da je to Statutom Saveta REM-a (čl. 33. i 34.) predviđeno. Neophodno je da se sagledaju svi modaliteti neprimerenog uticaja na javno mnjenje, i to urgentno, jer slede vrlo važni izbori u Srbiji, koji mogu presudno uticati na budućnost ove zemlje i njenih građana.

Informativna služba Demokratske stranke
Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X