мај 21, 2024
Valjevo

Sprema se nova uredba, biće obuhvaćene životne namirnice a poskupljuju i cigarete

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Uredba Vlade Srbije kojom se maksimalne cene šest osnovnih životnih namirnica ograničavaju na nivo od 15. novembra ističe 8. februara.

Očekuje se da će biti produžena.

Kako za “Novosti” kaže ministarka trgovine Tatjana Matić, Ministarstvo smatra da je neophodno da to bude urađeno s obzirom na nastavak inflatornih pritisaka.

“Priprema se nova Uredba koja će biti dostavljena Vladi na usvajanje, a biće obuhvaćene namirnice čije je ograničenje već na snazi“, objašnjava Matićeva. „Cene robe široke potrošnje prate se na dnevnom nivou u resornom ministarstvu i od stupanja na snagu Uredbe nije bilo većih fluktuacija. Međutim, usled nastavka inflatornih pritisaka koji će, prema procenama Narodne banke Srbije, trajati do trećeg tromeseča tekuće godine, stava smo da je neophodno produžiti trajanje Uredbe.“

U trgovinskim lancima kažu da ne očekuju da će se ova mera skoro ukidati.

“Bez problema sprovodimo odluku Vlade, a robe ima dovoljno“, ističu u jednom poznatom megamarketu. „Očekujemo da će Uredba biti na snazi i narednih meseci.“

Podsetimo, ograničene cene se odnose na šećer kristal od jednog kilograma, brašno tip 500 i tip 400 glatko, u svim pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, suncokretovo ulje od jednog litra, svinjski but, dugotrajno UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u ambalaži od jednog litra. Proizvođači ovih namirnica obavezni su da ih isporučuju u prosečnim količinama za poslednjih 12 meseci.

Ova mera je izuzetno važna, jer je došlo do velikog poskupljenja sirovina i proizvoda na globalnom nivou što se preliva i na naše tržište. Cilj je da se na ovaj način zaštiti životni standard građana, jer se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih namirnica, najveći deo odnosi upravo na ovih šest artikala kojima je zamrznuta cena.

Vlada je prvu Uredbu kojom je ograničila cene za pet namirnica usvojila 30. novembra, a 9. decembra je izmenila i proširila na šest proizvoda za koje je definisala nove, veće količine pakovanja. Njen rok važenja je 60 dana, sa mogućnošću produženja. Navedeno je da je ograničenje cena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu. Za kršenje odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Poskupljuju i cigarete

Cigarete će uskoro poskupeti za 10 dinara i tada će najjeftinija paklica koštati 290, a najkuplja 570 dinara. Duvandžije se dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom, najčešće početkom februara i u julu. Neobično je da njihov novi cenovnik još nije objavljen u “Službenom glasniku”, a kako saznajemo proizvođači ni trgovinskim lancima nisu najavili kada počinje poskupljenje. Predviđeno je da se specifična akciza uvećava za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. godine. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV. Do 2025. godine predstoji još sedam planiranih uvećavanja akcize kako bi se dostigli standardi dogovoreni sa EU.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X