март 28, 2024
Valjevo

Ministar Momirović: Brza saobraćajnica Iverak – Lajkovac važan projekat za zapadnu Srbiju

Podelite post:

Foto:valjevo.rs

 

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki.

Ministar je ukazao da će Valjevo u bliskoj budućnosti postati jedan od motora razvoja Srbije.

– Ovo je izuzetno važan projekat i za Valjevo i za Lajkovac. Brza saobraćajnica dovodi u Valjevo strane investitore. Planiramo da otvorimo 1000 novih radnih mesta u ovoj godini. Samo ‘Hansgroe’, kao svetski lider u svojoj delatnosti, otvara 500 radnih mesta, a svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta. Brza saobraćajnica će imati 18 kilometara, vrednost projekta je 158 miliona evra, a zahvaljujući našim kineskim partnerima posao se odvija planiranom dinamikom, tako da će Valjevo dobiti primat u Zapadnoj Srbiji, a za nekoliko godina postaće motor razvoja Srbije, rekao je ministar.

Naglasio je da će plata rasti do 1000 evra i penzijama većim od 400 evra.

– Nećemo se zaustaviti dok to ne ostvarimo, a tome u prilog govori i podatak da trenutno širom Srbije gradimo i projektujemo 1200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, rekao je ministar Momirović.

Brza saobraćajnica Valjevo – Lajkovac od izuzetnog je značaja za razvoj obe samouprave.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je izgradnja brze saobraćajnice strateški najznačajniji projekat za Valjevo.

„Valjevo se brže i bezbednije povezuje sa auto-putem „Miloš Veliki“ i otvara ka ostatku Srbije. Najveća vrednost ovog projekta je to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima, a dokaz su dva potpisana ugovora sa nemačkim investitorima. Krenućemo u izgradnju prve faze bajpasa saobraćajnice koja će vezati brzu saobaćajnicu Iverak- Lajkovac sa Privrednom zonom, a nakon toga, u planu je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Prva faza je dužine 2,2 kilometra i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera. To je još jedan benefit za nove investitore, ali i za domaće privrednike koji već posluju u okviru Industrijske zone „Stefil““, zaključio je radonačelnik Valjeva.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je rekao da se izgradnjom ove saobraćajnice rešava višedecenijski san da centar Kolubarskog okruga, grad Valjevo povežemo sa ostatkom Srbije, a značajna je i za sve ostale opštine u Okrugu.

„I Lajkovac i Valjevo će biti bolje povezani i brže će se stizati. To donosi novi razvoj čitavog Kolubarskog okruga“, istakao je predsednik opštine Lajkovac.

Momirović je prilikom obilaska radova na toj saobraćajnici istakao da se radovi ne zaustavljaju ni u zimskim uslovima i zahvalio kineskoj kompaniji „Šandong“ koja je, prema njegovim rečima, predfinansirala radove u prethodnih godinu i po dana.

„To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta Miloš Veliki i to je ono o čemu pričamo kada govorimo da ponovo gradimo i izgrađujemo našu državu“, kazao je Momirović.

Ministar je naveo i da će nemačka fabrika „Hansgrohe“ otvoriti oko 500 mesta u Valjevu do kraja godine, uz ocenu da „svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje tog puta“.

Deonica Iverak – Lajkovac dužine 18,3 kilometra sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo sa autoputem Miloš Veliki, kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa tim autoputem, kao i dalje preko Koridora 10 sa Bugarskom i Grčkom

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X