април 19, 2024
Valjevo

REN ČISTI PLUĆA! SVEMOĆNA BILJKA KOJA OTKLANJA 18 TEGOBA!

Podelite post:

Foto:Shutterstock

 

 

Ren možete koristiti tokom cele godine, a posebno tokom zime.

Čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor i kao namirnica se najviše preporučuje dijabetičarima.
Podstiče razvoj korisnih bakterija u crevima, a uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkulozu, kao i mnoge gljivične infekcije.

Poboljšava probavu tako što stimuliše lučenje želučanih i crevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Vrlo je delotvorno lekovito sredstvo koje čisti organizam, naročito pluća i jetru, bubrege, bešiku, grlo.  Jača imunitet, pročišćava pluća i pomaže u borbi sa astmom, bronhitisom, hroničnog bronhitisa i izuzetno je koristan za disajne puteve.
Koren rena koji je pomalo ljutkast sadrži važan sastojak – singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide.

Zbog svih ovih sastojaka, ren je idealan za zdravlje, posebno kada su respiratorni problemi u pitanju.

Možete da ga kupite na pijaci tokom cele godine.

Čišćenje pluća

Ukoliko želite da očistite svoja pluća, bilo da ste pušač ili nepušač, pripremite čaj od rena.

Deset grama narendanog korena rena prelijte sa dva decilitra ključale vode. Prekrijte čaj i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljicama.

Leči reumu i artritis

Stavite sveže narendan ren u pamučnu tkaninu i stavite na bolno mesto tako da je platno u dodiru s kožom.

Sklonite oblogu kad osetite žarenje jer ren može da izazove plikove i opekotine na koži.

Pre i posle stavljanja obloga lagano namažite kožu maslinovim uljem.

Spušta visoku temperaturu

Kod zaraznih bolesti s povišenom temperaturom (groznica) možete isprobati ovaj narodni lek.

Naređajte ploške rena na konac,  stavite oko vrata i držite nekoliko sati. Ren bi trebalo da izvuče toplotu.

Za disajne puteve

Deset grama narendanog rena prelijte s 2 dl prokuvale vode i ostavite poklopljeno da odstoji nekoliko minuta.
Procedite i pijte mlak čaj. Ovako ćete olakšati disanje i ublažiti upalne procese u disajnim putevima.

Ublažava kašalj

U sveže narendani ren dodajte malo jabukovog ili vinskog sirćeta i malo meda.
Nekoliko puta dnevno uzimajte po jednu kašičicu.

Ako želite pripremiti sirup treba vam i jedna kašika sveže narendanog rena, 1 kašika naseckanog luka, 5 kašika vode i 5 kašičica meda.
Pomešajte ren s medom, dodajte luk i vodu, te dobro promešajte.
Kratko prokuvajte pa ohladite i procedite u flašu.
Uzimajte nekoliko puta dnevno po jednu kašičicu.

Leči jaku glavobolje

Narodna medicina ren koristi i kao lek protiv jake glavobolje.

Na potiljak stavite kašu od narendanog rena i držite samo minut do dva kako ne bi došlo do iritiranja kože.
Nakon toga, namažite kožu maslinovim uljem.

Za srce i krvne sudove

Sastojci: 5 kašika soka od šargarepe, 5 kašika narendanog rena, 3 limuna i 2 čaše meda.

U med dodajte ren, limunov i sok od šargarepe, te dobro promešajte.
Čuvajte u tegli u frižideru i tokom dva meseca uzimajte po kašičicu smese tri puta dnevno, sat pre jela. Ova smesa pomoći će vam u jačanju srca i krvnih sudova.

Vino od rena za čir na želucu

50 grama narendanog rena ostavite osam dana u litri belog vina da odstoji.
Pijte dva puta dnevno po 1/8 litre, i to ujutro na prazan želudac i uveče.

Kurje oči

Napravite smesu od po 3 velike kašike izrendane rotkvice i korena rena.
Namažite jestivim uljem, preko toga nanesite smesu, umotajte u laneno platno i držite po 2 sata.
Tretman ponavljajte ujutro i naveče dok tegobe ne nestanu.

Diuretik

Namočite od 8 do 10 ploški rena u šolju belog vina i to popijte nakon 8 do 10 sati.
Ako ne možete da mokrite, narendajte ren, ispržite na maslacu i kao oblogu položite na predeo mokraćne bešike. Na taj način ćete pospešiti izlučivanje kamenca, mokraće i menstruacije.

Regulisanje menstruacije

2 kašike narendanog rena kuvajte u 250 ml crnog vina, te popijte tokom dana, raspoređeno na nekoliko doza.

Domaći sirup za kamen u žuči

U 1 kg meda dodajte oko 100 grama soka od crne rotkve (Raphanus sativus), 100 grama soka od limuna, 10 grama izrendanog korena rena i 50 grama samlevenog kima.
Uzimajte 3 puta dnevno po jednu kašiku.

Brže zarastanje rana

Za lečenje starih rana koje slabo zacjeljuju

Pomešajte 10% rena s pčelinjim medom, i to tako da se upotrebi sok od sveže narendanog rena ili njegova tinktura.
Ovaj prirodni lek pomaže kod zarastanja starih rana koje slabo zarastaju, naročito zanoktice i slične dugotrajne povrede koje se stalno gnoje.

Inhalacija za sinuse

U prokuvalu vodu stavite ren, prekriijte glavu peškirom  i desetak minuta udišite paru pre spavanja. Ovom inhalacijom čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.

Pomaže kod astme

Na laganoj vatri kuvajte 4 kašike narendanog rena pomešane s 2 dl) jabukovog sirćeta.
Kad omekša, procedite i dodajte istu količinu meda.
Vratite na vatru i kuvajte dok se smesa ne zgusne, a ostavite da se ohladi. Sipajte u teglu i čuvajte u frižideru.

Pomaže kod prehlade

Koren rena dugačak oko tri centimetra operite, ogulite i izrendajte, te stavite u teglu koju možete zatvoriti.
Dodate med i ostavite nekoliko sati zatvoreno.

Pomaže kod mršavljenja

Izmiksajte 125 grama rena.
Očistite tri limuna od semenki pa ih zajedno s korom izmiksajte i pomešajte s renom.
Dodajte tri kašike meda i dobro izmešajte.
Čuvajte u tegli u frižideru.
Uzimajte po jednu kašičicu dva puta dnevno uz obroke tokom tri nedelje.

Za bolje pamćenje

Pripremite 125 grama rena, 4 limuna, 3 kašike meda, 2 kašičice cimeta i komad đumbira od 2 cm.
U blender stavite ren, đumbir i limunov sok, te mešajte 2,3 minuta.
Dodajte med i cimet, te ponovo mešajte dok ne nastane sirup.
Uzimajte 1 kašiku dva puta dnevno pre obroka. Trajaće vam tri nedelje, a zatim napravite pauzu od nekoliko dana.

Sastav rena

Koreni rena sadrže veliku količinu minerala kao što su natrijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, hlor, sumpor i drugi. Sadrži i vitamine kao što su A, B1, B2, PP, kao i solidnu količinu vitamina C. Ren sadrži i glikozid, sipigrin, koji kada se razdvoje popdsećaju na semenke senfa . Ren proizvodi veliku količinu isparljivih gasova, pa kada stavite ren pored voća, sira, jaja, pa čak i mesa, oni ostaju dugo sveži.

Ren kao lek ima svoje mesto u tradicionalnoj medicini već stotinama godina. Ovo je moćna i ukusna biljka koja blagotvorno deluje na ceo organizam, a naročito na sinuse, pluća, jetru i želudac. Osim toga, povoljno utiče i na krvni pritisak, probavu, poboljšava rad srca i štiti nerve od oštećenja, naročito kod odojčadi.

Naši preci su veoma dobro znali da mogu da ga koriste protiv bolova u zglobovima i mišićima, tako što su ga sekli na kolutove i vezivali za bolno mesto. U staroj Grčkoj bio je popularan, jer su smatrali da je jak afrodizijak, a listove su kuvali i jeli za potrebe jačanja imuniteta. Ova zeljasta višegodišnja biljka je korisna za vas na mnogo načina, a ukoliko želite da se uverite koliko je delotvoran ren kao lek , u nastavku teksta ćemo vas bolje upoznati sa ovim ljutim borcem za vaše zdravlje.Nadamo se da će vam  recepti koristiti,bitno je znati…

 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X