април 25, 2024
Valjevo

NAJNOVIJA PROGNOZA DO KRAJA MESECA: Da li da očekujemo otopljenje ili zahlađenje?

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je blago otopljenje nakon ledenih dana.

Naime, kako kaže, danas se u svim predelima očekuje prolazno naoblačenje, tokom dana i otopljenje sa slabim snegom, na severu i sa susnežicom (suvo će biti na severu Vojvodine, na jugu Srbije i u Negotinskoj Krajini). Maksimalna temperatura biće od 0 stepeni na jugu do 5 stepeni na severu Srbije.

– Dakle, sreda donosi advekciju toplije vazdušne mase sa sa severa Atlantika, pa će se tempeture vratiti na prosečne vrednosti. U četvrtak na severu suvo, u ostalim predelima Srbije slabe padavine. U petak suvo. U subotu na severu suvo, u ostalim predelima slaba kiša, susnežica i slab sneg. U nedelju suvo. Maksimalna temperatuira od četvrtka do nedelje od 4 do 10 stepeni, u subotu malo svežije – piše Đurić na Fejsbuku.

Minimalna temperatura u Srbiji jutros se kretala od -25°C u Sjenici i -19°C u Banatskom Karlovcu, do -5°C u Negotinu. U mestu Karajukića Bunari, nedaleko od Sjenice jutros je mereno -31°C. Na severu Crne Gore nedaleko od Pljevalja mereno je -33°C i to je najniža ikada temperatura u Crnoj Gori (do sada Rožaje, -32°C, 1985. godine).

Maksimalna temperatura tokom dana kretala se od -4°C na jugoistoku do 2°C na severu Srbije.

Ove večeri toplija vazdušna masa stigla je sa severozapada preko Mađarske do severa Srbije, Vojvodine i Beograda i temperatira je oko -1°C, a temperatura u nastavku noći neće mnogo ići od ove i biće -3 do -1°C. Zajedno sa toplijom vazdušnom masom, došlo je i do povećanja oblačnosti. U ostalim predelima Srbije i dalje je ledeno, uz temperature i ispod -10°C, u Požegi -13°C, a u Sjenici -15°C, tako da se u ovim predelima Srbije očekuje još jedna ledena noć.

U sredu se u svim predelima očekuje prolazno naoblačenje, tokom dana i otopljenje sa slabim snegom, na severu i sa susnežicom (suvo će biti na severu Vojvodine, na jugu Srbije i u Negotinskoj Krajini). Maksimalna temperatura biće od 0°C na jugu do 5°C na severu Srbije.

Dakle, sreda donosi advekciju toplije vazdušne mase sa sa severa Atlantika, pa će se tempeture vratiti na prosečne vrednosti. U četvrtak na severu suvo, u ostalim predelima Srbije slabe padavine. U petak suvo. U subotu na severu suvo, u ostalim predelima slaba kiša, susnežica i slab sneg. U nedelju suvo. Maksimalna temperatuira od četvrtka do nedelje od 4 do 10°C, u subotu malo svežije.

U ponedeljak maksimalna temperatura ponegde i preko 10°C, ali do kraja dana naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom, a u utorak se uz osetniji pad temperarure susnežica i sneg očekuju i u nižim predelima. Već u utorak do kraja dana na severu, a u sredu i u ostalim predelima Srbije razvedravanje.

Nakon ledenog talasa, narednih dana otopljenje. Novo zahlađenje očekuje se prvog februara, ali se ne očekuju ledeni dani, niti obilne snežne padavine. Nakon toga vreme će biti uglavnom u skladu sa kalendarom (ujutro blagi “minus“, tokom dana blagi “plus“).

Za ponedeljak predviđa maksimalnu temperaturu ponegde i preko 10 stepeni, ali do kraja dana naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom.

– U utorak se uz osetniji pad temperarure susnežica i sneg očekuju i u nižim predelima. Već u utorak do kraja dana na severu, a u sredu i u ostalim predelima Srbije razvedravanje. Novo zahlađenje očekuje se prvog februara, ali se ne očekuju ledeni dani, niti obilne snežne padavine. Nakon toga vreme će biti uglavnom u skladu sa kalendarom (ujutro blagi “minus“, tokom dana blagi “plus“) – naveo je Đurić.

Inače, danas će biti pretežno oblačno vreme, mestimično sa slabim snegom, a najviša dnevna temperatura biće oko pet stepeni. Na snazi će danas biti žuti i narandžasti meteo alarm zbog ekstremno niskih temperatura.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X