јун 15, 2024
Valjevo

Omikron, delta, prehlada, grip ili crevna viroza?PREPOZNAJTE SIMPTOME!

Podelite post:

Foto/arhiv

 

 

Najčešći način razvoja ovih bolesti su kontakti sa zaraženim osobama.

Omikron, nova i široko rasprostranjena varijanta koronavirusa, potpuno je zavladala svetom.

Vlada mišljenje stručnjaka da je ta varijanta koronavirusa blaga u poređenju s ranijim delta sojem.

Simptomi omikrona, naime, u velikoj meri podsećaju na simptome prehlade ili gripa, virusnih bolesti koje se tipično javljaju u zimskim mesecima.

Najčešći način razvoja ovih bolesti su kontakti sa zaraženim osobama. Zavisno od uzroka, simptomi se mogu pojaviti uglavnom u roku od jednog do tri, četiri dana nakon što ste zaraženi i mogu biti u rasponu od blagih do teških. Simptomi obično traju do sedam dana, a u slučaju koronavirusa to može biti i znatno duže.

Prehladu, grip i koronavirus imaju nekoliko nespecifičnih, zajedničkih simptoma, a to su upala grla, curenje iz nosa, bol u telu i povišenu temperaturu. Ali, svaka od bolesti ima i neke svoje specifičnosti. Tako, virus influence, uzročnik gripa, obično napada samo disajni deo – nos, grlo i pluća – i uzrokuje simptome kao što su kašalj i začepljen nos.

Simptome probavnog sistema, kao što su dijareja, grčevi u stomaku i bol, mučnina, povraćanje ukazuju na crevnu virozu. Međutim, kod koronavirusa i nešto ređe kod gripa mogu se uz respiratorne simptome pojaviti i simptomi vezani za sistema za varenje. S pojavom omikron varijante koronavirusa uočena su i dva nova simptoma kod zaraženih pacijenata – mučnina i gubitak apetita. Prema Timu Spektoru, profesoru genetske epidemiologije, ovi simptomi su često bili prisutni kod onih koji su primili dve doze vakcine, pa čak i kod onih koji su primili buster dozu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X