јун 20, 2024
Valjevo

U poslednoj nedelji januara vazduh je bio izuzetno opasan po zdravlje

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

U poslednoj nedelji januara vazduh je bio izuzetno opasan po zdravlje. Svakodnevno zabeleženo višestruko prekoračenje granične vrednosti. Vazduh najotrovniji na Savindan. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju u četvrtak, 27.1.2022. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 110,90µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija supednovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 90,01 µg/m3. U subotu, 29.1.2022. u 19 časova zabeležene najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 242,57 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice.
U petak 28.1.2022 zabeležena najviša satna koncentracija od 214,12 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 2 časa posle ponoći.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).
Na dan 31.1.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 27 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3).
Izvor:Lokalni odgovor

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X