јул 14, 2024
Valjevo

Uz zahtev za penziju obavezna potvrda banke

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Penzioneri koji ovih dana očekuju da prvi put prime penziju, kao i oni koji tek treba da podnesu zahtev za penzionisanje uz dokaz o uplatama staža i doprinosa moraju da prilože i potvrdu banke o otvorenom tekućem računu na koji će im prinadležnosti biti uplaćivane.

Stara praksa da poštar zazvoni na vrata i donese penzije važi samo za one penzionere koji su prinadležnosti počeli da primaju zaključno sa 1. januarom 2019. kada su doneti novi zakonski propisi prema kojima se sve penzije uplaćuju na račun.

Kako u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) kažu, ovaj dokument (potvrda banke) se još zove i ovlašćenje ili dozvola, pri čemu je važno da se proveri da li je na zahtevu za penziju tačno navedena adresa prebivališta koja se slaže sa zvaničnom iz lične karte. U suprotnom može biti problema u isplati, ili u korišćenju zdravstvenog osiguranja.

U slučaju da penzioner ime prebivalište van Srbije penzija će ići na devizni račun u banci koju je penzioner izabrao, a o čemu takođe mora da obavesti Fond PIO odgovarajućim dokumentom koji izdaje banka.

Isplata prinadležnosti u inostranstvu može da bude uslovljena i redovnim dostavljanjem potvrda o životu, kako bi se izbeglo da zbog kasnog saznanja da je penzioner preminuo dođe do pretplate iznosa penzije koja potom mora da se vrati.

Sve više penzionera ovlašćuje punomoćnike

Ukoliko penzioner posebno to želi, može da ima i ovlašćenog punomoćnika da mu donosi penzije i kako navode iz Fonda PIO to je sve češći slučaj jer ima mnogo starih koji ne žele da im bankomat proguta karticu, ili ne mogu da pamte pinove ili nisu sigurni kako da provere stanje na računu, šta da ukucaju na automatu… Nekima su pošte i banke daleko pa i ne mogu sami do njih da dođu.

Onaj ko je ovlastio nekoga da mu podiže novac mora posebno ovlašćenje da overi kod javnog beležnika. Ako je reč o penziji koja se podiže u inostranstvu onda ovaj dokument mora da se overi u konzulatu.

Ovakvo punomoćje važi do opoziva ili smrti penzionera. S tim što u slučaju opoziva penzioner mora da dostavi podatke o svom računu u banci ili novo punomoćje drugoj osobi kako bi se isplata penzija nastavila.

Ukoliko je penzioner u domu, isplata može da se obavlja i preko te ustanove i to tako što je moguće da se od penzije i neposredno namiruju troškovi smeštaja delimično ili u celosti, a ostatak penzioner da troši po želji.

U Fondu PIO napominju da je najvažnije od svega da svi penzioneri imaju obavezu da o promenama boravišta ili banke i računa obaveste fond koji isplaćuje penzije.

Ukoliko je reč o onima koji su nasledili porodičnu penziju treba da dostave potvrdu o zaposlenju, a deca da li su na redovnom školovanju.

Oni koji primaju inostranu penziju, a ponovo se zaposle, mogu da ostanu privremeno bez primanja jer se isplata u tom slučaju obustavlja, što obavezno treba da provere u državi čiju prinadležnost primaju.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X