март 28, 2024
Valjevo

Nove cene cigareta: Najskuplja paklica sada će koštati 570, a najjeftinija 290 dinara

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Većina paklica cigareta će već od početka prvog dana februara ima nove cene. Pušači će za svaku kutiju, u proseku, davati po 10 dinara više. Cenovnici su objavljeni u „Službenom glasniku“ i nema paklice jeftinije od 290 dinara.

Najskuplje će, prema dosad objavljenim cenama, koštati 570 dinara. Kada je reč o ostalim akciznim proizvodima, još se ne zna kada će se namet na njih usklađivati sa prošlogodišnjom inflacijom.

Akcize na duvanske proizvode menjaju se dva puta godišnje. Dinamiku najčešće prate i cenovnici duvandžija i to početkom februara i u julu. Sve do kraja 2025. godine, svakih šest meseci, za 1,5 dinara uvećava se ovaj državni namet. Duvan je opterećen i proporcionalnom komponentom od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Novi cenovnik  važi za neke marke već od 31. januara, dok su druge duvandžije primenu počeli nekoliko dana kasnije. Prema cenovniku koji su objavili, najjeftinija će biti paklica „LD“ – 290, zatim slede „kamel“ 310, „vinston“ – 320 i 330 dinara. „kamel blu 100 s“ – 340, do najskupljeg „sobranja“ od 570 dinara.

Za iste iznose će svoje cene podići i ostali proizvođači – „Britiš amerikan tobako“, „Filip Moris“, a spisak sa novim cenama dobili smo iz jednog Marketa.

Prema ovim cenovnicima„drina“ će sada stajati 300 dinara, zatim „rotmans“ 310 dinara, „laki strajk“ će koštati 320 dinara, a onaj sa predznakom „100 s“ – 330 dinara, „ronhil“ 340, „ronhil slim“ je 360, a „danhil“ 420 dinara.

Nova cena „karelije“ koju uvozi „Merkata VT“ koštaće 340 za slim do 530, a cigarilosi 80 dinara komad.

Zavrtele su se i cene naftnih derivata, kafe i alkoholnih pića a struje se još uvek nezna tačan datum a predviđanja stručnjaka govore da će ići čak do 40 odsto, slično je i sa drugim nametima.

– Zakon o akcizama predviđa da se one na naftne derivate indeksiraju sa rastom cena na malo u prošloj godini – kažu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

– U zakonu, međutim, ne stoji kada se u toku godine akcize indeksiraju. To zavisi od države. Zato je to nekada u februaru ili u aprilu, jednostavno ne zna se unapred u kom mesecu će biti.

Standard EU

Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. Da bi se u naredne tri godine dostigli ti standardi koji važe u Evropskoj uniji, do 2025. godine država bi umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje za 20 evra više na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X