март 29, 2024
Valjevo

Državna energetska preduzeća ne žele saradnju sa resornim ministarstvom

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Četiri najveća energetska preduzeća u Srbiji ne žele da komuniciraju sa Ministarstvom rudarstva i energetike, niti da učestvuju u radnim grupama u organizaciji tog ministarstva, a nakon EPS-a, EMS-a, Agencije za energetiku Srbije, i Srbijagas je obavestio da nije u mogućnosti da učestvuje u tim aktivnostime, objavile su danas „Večernje novosti“.

Prema saznanjima, nacionalna gasna kompanija je otkazala učešće na sastanku Radne grupe za izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije za period od 2021. do 2030. godine sa vizijom do 2050. koja je zakazana za danas.

U obrazloženju iz Srbijagasa je navedeno da je razlog nedolaska njihovih predstavnika veliki broj preuzetih obaveza.

Poručeno je da se „isto odnosi i na sastanke radne grupe u narednom periodu“.

Kako pišu „Večernje novosti“, otvoreni sukob između ministarke Zorane Mihajlović i čelnika energetskih preduzeća traje od početka njenog novog mandata u ovom resoru.

 

Dodaje se da je sve počelo TV nastupima ministarke u kojima je kritikovala rad pojedinih direktora, zbog nedovođenja saradnika na sastanke, a nastavilo se ignorisanjem sugestija većine ovih firmi prilikom izrade Zakona o obnovljivim izvorima energije, za koje su smatrali da je štetan za Srbiju i da favorizuje strane investitore.

„Rat sa EPS-om“, kako je navedeno, trajao i pre vezanih incidenata u obrenovačkoj Termoelektrani „Nikola Tesla“ ove zime, jer je Ministarstvo odbijalo da izda dozvole za iskopavanje uglja na novim kopovima u Kolubari.

 

Ministarstvo je tvrdilo da su dokumenti bili loši, ali kad su građani ostajali bez energije, dali su potrebne papire.

Prvi čovek EPS Milorad Grčić je podneo ostavku, a mistarka je ponovo skrenula pažnju na sebe tako što je usred jedne od najvećih kriza u srpskoj energetici našla vremena da komentariše rad kolega iz drugih portfelja, navele su „Večernje novosti“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X