април 24, 2024
Valjevo

Gde je izostala empatija ? Najstarija svetinja eparhije Valjevske okovana ledom danima !

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Najstariji manastir koji pripada eparhiji Valjevskoj Srpske pravoslavne crkve udaljen je oko 20 kilometara od Valjeva. Manastir Pustinja smešten je u klisuri Jablanice, a nadvisuje ga planina Jablanik.

Nalazi se kod zaseoka Vujinovača, desetak kilometara od sela Poćuta iznad Valjeva. Na ulazu je u Pustinjsku klisuru koju je reka Jablanica usekla u severozapadne obronke Jablanika (1274 m), jednog od najviših vrhova Valjevskih planina. Pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog je značaja.

Mesto na kome se nalazi ova svetinja je prilično neuočljivo sa puta, pa se pretpostavlja da je to razlog zbog kog mnogi vernici još uvek nisu naročito upoznati sa lepotom i značajem ovog manastira. Posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, pretpostavlja se da je podignuta krajem XIII veka za vreme vladavine kralja Dragutina ovim prostorima (1282-1316) kao rudarska crkva, na temeljima starije bogomolje verovatno iz doba pre Nemanjića. Sveti kralj Dragutin je nakon prepuštanja prestola mlađem bratu Milutinu (1282-1321) vladao severnim krajevima srpske države. Blagočestivi kralj je podigao zadužbine koje i danas postoje.

U letopisu manastira a takođe i među narodom ovoga kraja postoji narodno predanje koje govori o nastanku i imenu Pustinje: Tri rođena brata dogovore se da naprave tri crkve. Još se zareknu da ne dolaze crkvama dok ne budu gotove. Zavet bi ispunjen. Kad su crkve bile gotove, braća se sastanu i zajedno pohode crkvu u Jovanji, zatim crkvu Gračanicu a na kraju dođoše kod najmlađeg da vide njegovu crkvu. Dva starija brata se zadive lepoti crkve najmlađeg brata i reknu mu: Zašto i nama ne kaza da i mi sazidamo ovako lepu crkvu? Dao Bog da ti pusta ostala! Zbog te kletve crkva dobi ime Pustinja. Svakako izvesnije tumačenje porekla imena Pustinja je po tome što je ovaj kraj u vreme nastanka crkve bio pust, nenaseljen.

Manastir Pustinja, je ženski manastir.

Manastir je okovan ledom  i snegom sa svih strana, niko nije dolazio da očisti sneg danima. Sesintrinstvo monahinja moli gradsku vlast i građane da očiste put od snega i leda, kako bi mogle lakše funkcionisati i kako bi vernici mogli dolaziti do manastira.

Gde je izostala empatija grada,vernika i građana ovog kraja ? Ima li odgovora na ovo pitanje ?

Manastir Pustinja je bukvalno paralizovan, tako da je prosto nemoguće prići i peške od snega i leda.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X