мај 28, 2024
Valjevo

Od početka godine 35 dana zagađen vazduhu u Valjevu

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Od početka godine 35 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu.

Početak februara sa mirisom zagađenog vazduha. Svakodnevno zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti. Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju u petak, 4.2.2022. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 151,97 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 105,48 µg/m3. U petak u 18 časova zabeležena maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 345,61 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. Sutradan, u subotu, 5.2.2022 zabeležena najviša satna koncentracija od 210,93 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 11 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).Na dan 7.2.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologiji, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 35 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je dostignut limit koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X