5 децембра, 2022
Chicago 12, Melborne City, USA
Privreda Region Vesti

Srbija povećava robne rezerve i zalihe proizvoda koje mogu da zadovolje tromesečne potrebe

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Republička direkcija za robne rezerve Srbije će zalihe svih proizvoda povećati tako da mogu da zadovolje tromesečne potrebe stanovništva u slučaju da dođe do nepredviđene situacije, poremećaja na tržištu ili mogućeg konflikta između Rusije i Ukrajine.

Republička direkcija za robne rezerve će da poveća, pre svega, zalihe energenata, pšenice, kukuruza, šećera i ulja, rečeno je listu u Ministarstvu trgovine.

Za pojedine proizvode koji se uvoze u Srbiju, poput pirinča, pasulja i soli, količine zaliha će biti uvećane kako bi zadovoljile potrebe za duže od tri meseca.

U slučaju poremećaja tržišta, kako su naveli u ministarstvu, Srbija će kao proizvođač hrane, svojom carinskom politikom da zaštiti domaće tržište, odnosno spreči izvoz strateških proizvoda i tako obezbedi punu snabdevenost osnovnim životnim namirnicama.

Na odluku o povećanju robnih rezervi uticala su dešavanja na globalnom nivou, pre svega stalni inflatorni pritisci na cene osnovnih životnih namirnica.

Drugi razlog je moguće izbijanje konflikta između Rusije i Ukrajine, zemalja koje su ozbiljni proizvođači hrane i energenata, zbog čega su mnoge države povećale količine svojih rezervi, pa je tako Kina povećala svoje zalihe tako da ima namirnice za godinu i po dana.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X