април 19, 2024
Valjevo

Nešto manje pregleda i prvih pregleda u KOVID ambulanti

Podelite post:

Od početka februara postepeno se smanjuje broj pacijenata u KOVID ambulanti Doma zdravlja, da bi se u poslednjoj nedelji kretao između 600 i 700 dnevno. To su i dalje velike cifre, ali u poređenju sa drugom polovinom januara situacija je povoljnija. Podsećamo da se u tom periodu broj pregleda često kretao između 800 i 900, da bi 28. januara bilo zbrinuto rekordnih 925 pacijenata!

Dr Branislav Jovanović, šef Odseka medicine rada, kaže da je trenutna epidemiološka situacija nešto povoljnija jer je broj pacijenata u KOVID ambulanti ipak manji:

– Pre dva dana smo imali 659, juče je to palo na 600, od čega je trećina prvih pregleda. Klinička slika u ovom talasu je blaža: curenje nosa, bol u grlu, bolovi u leđima i slično, što populacija između 20 i 50 godina uglavnom dobro podnosi. Međutim, kod starijih pacijenata se to stanje za 3-4 dana komplikuje, tako da se pojavljuju jednostrane i obostrane upale pluća, malaksalost i iscrpljenost.

U početku talasa, prvih nedelja, javljali su nam se uglavnom pacijenti u životnom dobu od 20 do 50 godina, ali u poslednje vreme
ima ih i preko 70 godina, sa komplikovanijom slikom. Deo toga možemo da rešimo kod nas, ako dođe do pogoršanja ili smatramo da treba da budu hospitalizovani upućujemo ih u KOVID ambulantu Opšte bolnice.

Bez obzira što je veliki pritisak na KOVID ambulantu, dr Jovanović kaže da je pravilo takvo da se svi pacijenti sa simptomima prehlade moraju tu pregledati.

S obzirom na to da je sada minimalna izolacija sedam dana i da mnogim pacijentima za to vreme prođe većina simptoma, dr Jovanović upozorava:

– Minimalna izolacija jeste sedam dana, ali o zaključenju bolovanja i daljem toku lečenja odlučuju lekari. Mlađi pacijenti sa lakšim simptomima za sedam-osam dana budu radno sposobni, ali pojedini pacijenti, bez obzira na mirnu krvnu sliku i dobar rendgen nalaz, budu umorni, malaksali, sa lupanjem srca, kratkim dahom, čak i bolom u grudima.

Savet je da dođu na kontrolu u ambulantu Novo naselje (lekari Opšte medicine) i Dom penzionera (lekari Medicine rada), kako bi pratili svoje zdravstveno stanje.

Takođe, preporučujem pacijentima koji su preležali KOVID da u sklopu terapije lagano šetaju i da što više vremena provode u prirodi. I ostali sugrađani, kako bi ojačali imunitet, u najlepšem delu dana treba da prošetaju i fizički budu aktivni.

Iako je broj pregleda i dalje veliki, pritisak na ordinacije je nešto manji, pacijenti kraće čekaju, a smanjen je i broj prvih pregleda. „To me ohrabruje i budi nadu da idemo ka boljoj epidemiološkoj situaciji“, zaključuje dr Jovanović.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X