април 18, 2024
Valjevo

Stari problemi i nova turistička sezona

Podelite post:

Foto/valjevonadlanu.rs

 

Značajan broj građana Srbije u ovom periodu već uplaćuje prve rezervacije za letovanja,  turističke agencije nude korisne popuste, još uvek je neizvesno pod kojim uslovima će se putovati.

I dalje je otvoren problem povraćaja novca na ime uplaćenih, a nerealizovanih aranžmana, jer je rok produžen do 2023. godine.

Agencije koje su otišle u stečaj ovu proceduru nastavljaju sa osiguravajućim kućama, dok bi one koje posluju trebalo da se dogovore sa građanima o zamenskim putovanjima koja su najsigurniji oblik povraćaja sredstava.

Krajem prošle godine, deo turističkih agencija se osmelio i počeo da prodaje letnje aranžmane.

Građanima je takav način uplate narednog letovanja najisplativiji, ali je epidemiološka situacija nepredvidiva.

Protokoli za putovanja i dalje su rigorozni od zemlje do zemlje, ali se očekuje da posle preporuke Evropske komisije članice Evropske unije donesu jedinstvena pravila, odnosno da uslovi za putovanja budu na nivou individualnih statusa.

Turističke agencije i dalje se bore za opstanak, čak i sa osnovnim troškovima.

Mnoge su otišli u stečaj, a ostalo je nerešeno pitanje povraćaja novca uplaćenog za aranžmane pre pandemije korona virusa.

U Srbiji je sedam turističkih agencija otišlo u stečaj, a građani kojima je ostao novac u tim agencijama treba da stupe u kontakt sa stečajnim upravnikom i osiguravajućim kućama kako bi namirili potraživanja.

Kako navode iz agencija, veliki broj roditelja konstantno ulaže žalbe i nezadovoljan je, jer se u đačkom turizmu i svojevremeno uplaćenim, a neiskorišćenim ekskurzijama, slilo dosta novca iz kućnih budžeta.

Takodje, tvrde iz agencija da je veliki deo novca ostao u hotelima koji kako kaže, nisu imali pravo na njegovo zadržavanje.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X