јул 27, 2024
Valjevo

Vremenska prognoza za praznike

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu prognozu vremena od 12. – 21. februara, koja će posebno obradovati one koji planiraju odmor za Sretenjske praznike.

U većem delu Srbije danas će biti umereno do potpuno oblačno i malo hladnije, a na severu pretežno sunčano. Najniža temperatura od -1 do 7, a najviša od 7 do 10, u Negotinskoj Krajini do 14 stepeni.

U Valjevu ujutru umereno oblačno, a u toku dana pretežno sunčano. Vetar slab i umeren, severni, u toku noći u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura oko 4, a najviša oko 9 stepeni.

Meteorolog  Ivan Ristić kaže da nas naradnih dana očekuje pravo prolećno vreme.

Dakle, svi koji su spojili slobodne dane sa predstojećim praznikom, moći će da uživaju u odmoru ukoliko ostanu u Srbiji.

Izgledi vremena za sledeću nedelju

Polje visokog vazdušnog pritiska iznad zapadne Evrope premešta se dalje ka istoku, a u sklopu toga u subotu 12.02, preko naše zemlje premeštaće se oslabljeni  hladni front, iza koga će doći do pada temperature.

Ponegde sa prolaskom fronta može biti slabijih padavina, u nižim predelima slaba kiša u višim slaba susnežica i sneg. Vetar u kratkotrajnom skretanju na pojačan severni.

Počevši od nedelje 13.02 zapadnu Evropu zahvatiće serija talasa vlažnog i toplijeg vazduha sa Atlantika.

Mi ćemo biti na samoj periferiji, tako da ne možemo isključiti pojavu padavina u narednim danima.

Iznad naše zemlje uspostaviće se jugozapadno strujanje u okviru koga će priticati osetno
topliji vazduh.

U Valjevu i Srbiji u narednim danima temperatura će biti iznad proseka za ovo doba godine.

Porast temperature posebno će se osetiti na planinama uz dalje topljenje snežnog pokrivača. Duvaće slab i umeren južni i jugoistočni vetar, povremeno pojačan u Podunavlju, Pomoravlju i planinskim predelima.

Maksimalne temperature u većini nižih predela od ponedeljka 14.02 biće od 10 do 15 stepeni Celzijusa, a na planinama od 0 do 5 stepeni Celzijusa, što je iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Kratkotrajni pad temperature i naoblačenje

Sredinom sledeće nedelje uz prolazno jače naoblačenje biće uslova za kišu, u višim planinskim predelima za susnežicu i sneg, naročito na severu, zapadu i jugozapadu zemlje. Vetar
će oslabiti i skrenuti na zapadni a temperatura u manjem padu.

Zatim do kraja nedelje ostaje relativno toplo vreme za ovo doba godine uz mogućnost pojave slabe kiše.

Dakle sve u svemu vreme pravo prolećno.

Da li će se zima koja kalendarski još uvek traje u nekom trenutku ponovo vratiti videćemo, u narednih 10-ak dana kako sada stoje stvari sigurno neće.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X