април 18, 2024
Valjevo

Aero Alarm: .Zagađen vazduh i drugoj nedelji februara

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

U drugoj nedelji februara zagađen vazduh, nešto manje od prethodne nedelje. Svakodnevna prekoračenja graničnih vrednosti u blagom porastu. Najviša prosečna dnevna koncentracija u sredu, 9.2.2022, suspendovane PM10 čestice 117,14µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 69,73 µg/m3. Istog dana u 7 časova zabeležena maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 247,39 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice.

Prethodnog dana, u utorak, 8.2.2022 zabeležena najviša satna koncentracija od 163,89 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 19 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 14.2.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeležen ukupno 41 dan sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X