јул 16, 2024
Valjevo

Aero Alarm: Nedeljni izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

 

U trećoj sedmici februara vazduh zagađen, sa rekordnim satnim koncentracijama u ovoj godini. Svakodnevna prekoračenja graničnih vrednosti ublažila kiša za vikend. Najviša prosečna dnevna koncentracija u četvrtak, 17.2.2022, suspendovane PM10 čestice 128,99 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica isti dan 88,05 µg/m3. Istog dana u 18 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 473,40 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, čime je ostvaren ovogodišnji rekord i vrednost veoma blizu najvišoj koncentraciji izmerenoj ove grejene sezone. (1.12.2021. godine u 9 časova zabeležena je koncentracija PM10 čestica u vrednosti od 487,49 µg/m3).

Narednog dana, u petak, 18.2.2022 zabeležena najviša satna koncentracija od 212,71 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 21 čas.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 21.2.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 48 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Stanje vazduha u Valjevu očajno, kaže godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu za 2021. godinu.

Očekivano je da se primene vanredne mere i utvrdi odgovornost za propuste.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X