мај 27, 2024
Valjevo

Momirović: Želja nam je da Valjevo bude centar Zapadne Srbije i povezan celom Evropom

Podelite post:

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je prilikom današnje posete Valjevu najavio, pored nastavka kapitalnih investicija izgradnje brze saobraćajnice i baj-pas saobraćajnice u Industrijskoj zoni i početak izgradnje Južne obilaznice oko Valjeva, za koju je završen proces izbora strateškog partnera.

Ova saobraćajnica će biti dugačka 5 km i prvih 2,2 km je planirano da budu završeni do oktobra, a ostatak da bude završen do leta sledeće godine, najavio je ministar Momirović.

„Vidim ovaj prelepi grad i razmišljamo o projektima koje mi kao Vlada sprovodimo, kako bismo povezali ovaj grad sa celom Evropom. Cilj je jedan, da Valjevo bude centar ovog dela Zapadne Srbije, na koji će da se naslanjaju sve lokalne samouprave koje će da gravitiraju ka Valjevu. Mi u brzu saobraćajnicu ulažemo malo manje od 160 miliona evra, ona nam je već dovela dva nova investitora. Praktično, jedan projekat je pogurao drugi projekat. To će omogućiti Valjevu da dobije tu ekonomsku snagu, da zaposli oko hiljadu ljudi, da plate značajno porastu, da novi ljudi dođu u ovaj grad, da on stvarno bude veliki centar“, istakao je ministar Momirović.

On je naglasio da je ponosan na sve ono što sprovodi Vlada Srbije, povezujući celu Srbiju, gradeći auto-puteve.

„Mi projektujemo i gradimo više od 1200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica. Do pre deset godina ni jedan kilometar se nije gradio. To su tako veliki pomaci u infrastrukturi ove zemlje, da je njih zaista teško opisati. Naravno da ovako velike projekte prate određeni problemi i mi se trudimo da ih rešimo i mislim da ih rešavamo dosta dobro. tako ćemo i nastaviti i uveren sam da u narednih godinu dana Valjevo neće moći da se prepozna kada se završi brza saobraćajnica, obilaznica oko Valjeva, kada dođe novih hiljadu radnih mesta koji će imati nadprosečne plate. Mislim da će to biti najveći benefit ne samo za ljude koji su našli posao u tim fabrikama, već za sve one ljude koji rade u malim kompanijama od 5, 20, 50 zaposlenih, da će to potpuno promeniti ekonomsku perspektivu ovog grada. Zato smo toliko posvećeni svim ovim projektima“, naglasio je ministar Momirović.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da brojni kapitalni projekti koji se u ovom trenutku realizuju, zaista menjaju i izgled i položaj Valjeva i ovog dela Srbije.

„Izgradnja brze saobraćajnice je najznačajniji projekat i ponosan sam na činjenicu da sam deo tima koji vodi predsednik Aleksandar Vučić i koji se bavi realizacijom ovog projekta. Videli ste koliki je benefit tog projekta i koliko će nam značiti povezivanje sa auto-putem „Miloš Veliki“. Izgradnja baj-pas saobraćajnice od brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, do Privredne zone, a zatim do Južne obilaznice je još jedan važan projekat o kome smo danas razgovarali i čiji početak očekujemo u najskorije vreme“, saopštio je Gojković.

Ministar Momirović je rekao da je „Čista Srbija“ najveći projekat ekoloških investicija u istoriji Srbije.

„Za mene lično je to najvažniji projekat koji sprovodimo. Džabe nam auto-putevi, brze pruge, plate od hiljadu evra, ako mi ne očistimo naše reke i ne ostavimo ih takve za našu decu. Predsednik Republike je to prepoznao i dao jasan signal da mi moramo da uključimo ove projekte u kompletne projekte koje sprovodi Vlada Republike Srbije. Naš cilj je da investiramo četiri milijarde evra u narednim godinama, da izgradimo 7000 kilometara kanalizacione infrastrukture, više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i od tog projekta mi nećemo odustati“, informisao je javnost o projektu „Čista Srbija“ ministar Momirović.

On je rekao da je Valjevo podeljeno u nekoliko celina i da očekuje da će radovi krenuti od marta do juna, najpre na izgradnji kanalizacione infrastrukture, a onda i na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

„Ekološki problemi postoje svuda po Srbiji. Mi pre svega kao Vlada moramo da rešavamo probleme u Valjevu, Mionici, Ljigu, Tutinu i svuda po Srbiji. Mi ćemo probleme na velikim rekama, poput Dunava rešiti sa evropskim partnerima. Ali ako mi ne očistimo Kolubaru, Pek, Ibar, Tisu, to neće niko uraditi, a to je ono što će uništiti našu decu. Valjevo je ušlo u prioritet, krećemo da gradimo i uveren sam da će za godinu i po dana biti završena kanalizaciona infrastruktura, a za tri godine i izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. To će dugoročno doneti najveće benefite za građane Valjeva, za naša pokolenja“, naglasio je ministar Momirović.

„Izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda doprineće da ne samo grad, već i sela, žive u čistoj Srbiji i da rešimo višedecenijske probleme u narednom periodu. Ono što je svima opšte poznato je da u Valjevo dolaze dva velika investitora i mi sada uz podršku Vlade Srbije opremamo i uređujemo našu Industrijsku zonu. Radujem se što ćemo se uskoro ponovo videti kada budemo počeli da završavamo jedan po jedan projekat“, zaključio je gradonačelnik Valjeva.

Ministar Tomislav Momirović je pre sastanka sa rukovodstvom Grada, prisustvovao naučno-stručnom skupu „Petnica 2022“, koji je održan u Istraživačkoj stanici u Petnici. Ovaj skup je posvećen ekološkim projektima Vlade Republike Srbije sa posebnim akcentom na projekat „Čista Srbija“. Skupu su pored ministra Momirovića i stručnjaka iz ministarstva i nadležnih institucija i preduzeća, prisustvovali i gradonačelnici i predsednici opština koje su uključene u ovaj projekat.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X