март 29, 2024
Valjevo

Ugostitelji traže ukidanje Covid propusnica

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Udruženje Esnaf ugostitelja Srbije predalo je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić zahtev za donošenje odluke o ukidanju Covid sertifikata u ugostiteljskim objektima posle 20 časova.

Naime, udruženje koje okuplja ugostitelje iz cele Srbije zahteva da se obustavi primena članova od 13a do 13d Uredbe Vlade Republike Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, odnosno da prestane primena Covid sertifikata u ugostiteljskoj delatnosti.

Kako objašnjavaju u ovom udruženju, članom 13a uredbe predviđeno je u kojim objektima su neophodne Covid propusnice posle 20 časova, pa do završetka radnog vremena – od restorana, šalterske prodaje, sala za proslave, pa do kockarnica i kladionica. Članom 13b uređeno je koji dokumenti predstavljaju Covid sertifikate, dok je članom 13v Uredbe određeno da se putem Covid redara vrši provera validnosti sertifikata. Stavom drugim ovog člana utvrđena je obaveza da se preko Covid redara proverava i identitet nosioca Covid sertifikata uvidom u važeći dokument sa fotografijom.

“Mi smo još u novembru prošle godine tražili od nadležnih službi da nam pojasne na koji način to možemo da radimo u skladu sa zakonom. Da ne govorimo o celokupnom besmislu propusnica koje su obavezne posle 20 časova. Jednostavno smo tražili uputstva, čekali dva meseca i nismo dobili nikakve povratne informacije do danas, iako smo dopis poslali na devet adresa. Inspekcijske službe su bile u obavezi da nam pruže odgovore na sva pitanja koja smo postavili”, kažu iz udruženja ugostitelja.  

U Esnafu ugostitelja napominju da uredbom nije jasno definisano, niti određeno, po kom se osnovu vrši delegacija ovlašćenja Covid redarima za legitimaciju građana, a istom nije uređen ni način sprovođenja uredbe, niti postoje obavezne instrukcije za postupanje u skladu sa uredbom.

“Esnaf ugostitelja, kao legitimni zastupnik interesa ugostitelja na teritoriji Republike Srbije, obratio se dopisima u novembru nadležnim telima i inspekcijama tražeći da inspekcije, u skladu sa zakonom, u okviru preventivnog nadzora izvrše obuku ugostitelja za sprovođenje mera, kao i da se izdaju obavezne instrukcije za postupanje ugostitelja prema važećoj Uredbi. Do dana podnošenja ovog zahteva ni na jedan od navedenih dopisa nije odgovoreno, niti je jedna inspekcija izvršila obuku ugostitelja, a što je bila u obavezi prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru i što je i istaknuto u dopisima. Shodno svemu navedenom ističemo da je, usled nedovoljno jasnog uređenja načina postupanja ugostitelja prema uredbi i usled nepostupanja nadležnih institucija u cilju otklanjanja ovih nedostataka, Uredba u svojim članovima 13a do 13d nesprovodiva”, navode u pomenutom udruženju.

U skladu sa navedenim ugostitelji traže da se van snage stavi primena članova 13a, 13b, 13v 13g i 13d. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i da se o ovom zahtevu donese odluka u što kraćem roku.

Jedni zatvaraju u osam, drugi plaćaju kazne

Komentarišući sprovođenje kontrole Covid propusnica generalni sekretar udruženja Esnaf ugostitelja Srbije za naš portal objašnjava da je situacija različita i da sve zavisi od mesta do mesta.

“Neki objekti ne traže Covid sertifikate i na neki način su uspeli da funkcionišu sve ovo vreme bez Covid propusnica. Među našim članovima ima dosta objekata koji tako funkcionišu i to postoji u svim gradovima Srbije. Neki objekti su se, pak, odlučili da zatvaraju u 20 časova i da prosto ne dele ljude, dok neki drugi traže Covid propusnice, naročito članovi udruženja Noćnih barova i klubova,  ističe naša sagovornica.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X