мај 20, 2024
Valjevo

Vučić u važnom obraćanju građanima: SPREMA SE VELIKA ZAMKA ZA SRBIJU!

Podelite post:

Foto:Printscreen

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom sve teže krize u svetu izazvane sukobom u Ukrajini.

Večeras se obraćam verovatno u najlošijem raspoloženju do sada. Dogodile su se mnoge promene od mog poslednjeg obraćanja.

Danas manje nego ikada postoji razumevanje za naš narod u svetu. Dogodile su se tektonske promene. Razgovarao sam sa Ursulom Fon Der Lajen, sa predstavnicima Amerike, svih većih zemalja, predstavnicima EU.

Kada čujete da malo koga zanima naša situacija, jasno vam je kakvo je stanje u svetu. Želim da se zahvalim što su želeli da me saslušaju jer vidim da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja da saslušaju. Srbija je danas u UN osudila napad na Ukrajinu, naš predstavnik je izneo stav, u tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije pa smo glasali za rezoluciju.

Verujem da ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka. Jutros u 6:38 sam završio razgovore koje smo imali sa evropskim i svetskim zvaničnicima. Očekujem u narednom periodu da ima nekoliko političkih zamki za Srbiju. Videli ste da su Albanci uputili zahtev da postanu članica NATO i da su već dobili podršku druge ili treće zemlje u Alijansi, a to je Turska.

Verujem da sledi isključenje Rusije iz svih organizacija. Planiraju izbacivanje Rusije iz UN, a posle toga sledi pritisak na NR Kinu da dođe do promene Rezolucije 12 44, a posle toga mi više nemamo pravni osnov za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta, a nakon toga sledi priznanje onih zemalja koje to još nisu učinile – rekao je Vučić.

– Naša pozicija u narednom periodu biće još teža jer je naša ekonomija najbrže rastuća u regionu. Suočićemo se sa drugim problemima. Nas desetak je ceo dan radilo na pripremi plana i programa, radićemo i dalje. Cena nafte je prešla 112 dolara po barelu. Oformićemo devet timova. Cena gasa danas je otišla u nebesa. U jednom trenutku nije ga ni bilo jer je Nemačka počela da kupuje gas koji inače ide za Kinu. Nemoguće je izdržati cenu čak i za najrazvije zemlje. Mi u ovom trenutku imamo 123,6 miliona kubnih metara gasa, 164 miliona imaju Rusi u njihovom skladištu u Banatskom Dvoru.

Formirali smo poseban tim za žitarice, i drugi za hranu.

Cena gasa otišla je u nebo, a što je najgore, nema ga dovoljno. Nas dodatno zabrinjava cena uglja. Posebno ćemo se baviti ugljom i ostalim naftnim derivatima. Razgovarali smo i sa predstavnicima NIS-a. Znate, tu postoji problem što je većinski vlasnik Gasprom, za sada sve teče u redu, ali situacija se menja iz časa u čas.

U ovom trenutku imamo više od dva meseca što u energetskim rezervama, glavnim rezervama i onome što je NIS skladištio u Srbiji. Dakle, da ne dođe nijedna nova litra gasa, a očekujemo nove isporuke, da znate da imamo dovoljno.

Mi planiramo do čepa da napunimo svoje rezerve, a to će nas koštati između 100 i 115 miliona evra. Narodna banka i Jorgovanka Tabaković vodiće poseban tim. Mi još nismo spremni da nacionalizujemo rusku imovinu, vidim da neke druge zemlje im otimaju čak i vrtiće. Mi ćemo razgovarati sa njima. Ugalj je skočio na više od 120 ili  130 odsto. Cena struje takođe skače, ali ne za građane, da se razumemo. Ovo je tržišna cena koja raste.

Danas je 362 evra po megavat satu. Skočila je sa 139. Samo da ljudi vide kako smo pritisnuti sa svih strana. Na računu imamo, na računu građana, jer to je njihov račun, 156 milijardi dinara, što je oko 1,4 milijarde evra, imamo novac zahvaljujući svemu onome što su građani učinili u prethodnom periodu. Kupujemo zlato koje takođe raste, tražio sam od Kineza čak i po nižoj ceni.

Aposolutno nam je siguran bankarski sektor. Građani nemaju razloga za brigu, nikakvih problema nema. Da ništa više ne proizvedemo, a setva nam je bila odlična, računajte da imamo dvostruko više od potreba Srbije. Odobrili smo Severnoj Makedoniji koliko su nam tražili pšenice i kukuruza da kupe. Uvek ćemo imati za region i za njihove potrebe. I za BiH i za CG i za Severnu Makedoniju – rekao je Vučić.

Srbija ima svega dovoljno

– Danas smo doneli mere da još nećemo ograničavati izvoz. Ograničićemo na 20 odsto od ukupne proizvodnje ukoliko za to bude potrebe. Što se naših potreba tiče, imaćemo voća i povrća sasvim dovoljno, graška smo nešto morali da uvezemo, a ostalo, paradajz, krastavac, višenje, trešnje, svega imamo dovoljno. Mleko u prahu vam je sada kao nekada respiratori. Potpišete ugovor, a ne znate da li će da vam stigne. Svega ostalog imamo dovoljno, šećera, ulja, svega – rekao je Vučić.

O ratu u Ukrajini

– Formirali smo tim za slanje pomoći Ukrajini. Takođe i za prihvat izbeglica, za ranjene i povređene. Republika Srbija neće učestvovati u izvozu oružja u ratom zahvaćene sukobe. To je naša politika, drugačija od nekih drugih, ali mi smatramo da je odgovorna. Čuvaćemo i mir u regionu.

Međunarodno pravo

Međunarodno pravo postaje oksimoron u svetu. Niko ga nigde ne poštuje, svi su licemerni do te mere da… Možemo da kažemo da poštuje Srbija i još dve tri zemlje. Koga briga za Međunarodno pravo sem nas malih koji u njemu vidimo spas.

Odgovor novinaru N1 na pitanje da li će Srbija nacionalizovati NIS i da li je bilo pritisaka EU zvaničnika

 Izbegavaćemo nacionalizaciju i sve ono što drugi rade. Ne želimo da otimamo ono što pripada Ruskoj Federaciji, ali ćemo pratiti situaciju. Naša rafinerija radi 24/7, perfektno. Ne podnosim meru nacionalizacije i otimanja. Možete li ikada da budete pristojni i da me saslušate. Četiri pitanja sam saslušao i nikada nisam izbegavao. U ovom trenutku imamo dobru saradnju sa NIS. Ukoliko bi došlo do poremećaja, naravno da bismo našli rešenje u kojem nikako ne bi bili povređeni interesi naših ruskih partnera.

Ursula Fon Der Lajen je jedna veoma pristojna zemlja i nije mi spominjala status kandidata za prijem u EU i bilo kakve pritiske. To rade drugi. Spominjano je sve, od investicija do Kosova u tim pritiscima. Ali to nije radio ni Šarl Mišel ni Ursula. Oni to nikada ne bi radili, zahvalan sam im što su me saslušali. Sve naše muke sam izgovorio. Ne znam koliko nam je to pomoglo, ali sam bar dušu spasao. Što se tiče Ruske Federacije, sa ovim što su uradili u BiH, da ja to ne tumačim, bolje da pitate neke druge ljude, danas je Srbija jedina zemlja na teritoriji Evrope koja nije uvela sankcije Rusima.

Ako su Rusi zbog toga ljuti na nas, šta da radim? A naša pozicija ni za tri ni za pet dana neće biti bolja. Niko neće da sluša priče o 1999. godini, o Kosovu, za njih je to završena priča. A zamislite da sve ovo što smo gradili, da kažu sada više nećemo da gradimo fabrike kod vas, zamislite da se sa tim suočimo. Zaboravio sam da spomenem da sam i sa Boreljom razmenjivao poruke i to na veoma korektan način. Imao sam mnogo razgovora i sa Amerikancima, i oni su imali volju da me saslušaju. Moje je bilo da se borim za Srbiju. Sve se molim da će ovo ludilo da prođe, a plašim se da neće. 

Iz stranih ambasada stižu pohvale za glasanje Srbije o Rezoluciji u UN, a Turska najavljuje podršku Kosovu za članstvo u NATO

– Sami sebi moramo da čuvamo leđa. Vreme koje dolazi će biti teže od svakog drugog i moramo da čuvamo mir, ne smemo da dozvolimo da nam deca idu u skloništa. Što se pohvala tiče, hvala im. Pripremili smo se dobro, u dobrom nam je stanju zemlja, dobra nam je država, ima dosta i u slamarici. Obaveštavaćemo ljude i nećemo da krijemo ništa. Samo se nadam da neće dugo da traje. Ministarstvo spoljnih poslova pripremilo je protestnu notu za Tursku. Da li ćemo je uručiti ili ne odlučićemo večeras. Svakako to ne smatramo prijateljskim potezom. Redžep Tajip Erdogan je rekao da Turska, ne pitajući nikoga, pružiće podršku Kosovu za članstvo u NATO. Neću ništa da pričam, bolje je da štitim naše interese. Vidite šta nas sve udara sa strane, ovaj naš mali čamac će izdržati.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X