јул 14, 2024
Valjevo

Vučić: Imamo nafte za dva meseca, a da ne kupimo ni litar! Napunićemo sva naša skladišta do vrha!

Podelite post:

Foto:Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da zabrana uvoza ruskih energenata nije pitanje osude invazije na Ukrajinu ili ne, već pitanje života naših ljudi.

Vučić je, na pitanje šta znači za nas poruka odluka SAD o zabrani uvoza energenata iz Rusije, kao i mogućnost da to učini i Evropa, rekao da je Amerika mogla da uvede zabranu uvoza ruske nafte, jer je uvozila svega oko 3,5 odsto svojih potreba.

– Amerika ima dovoljno energenata za sebe, a ipak su odmah počeli razgovore sa Venecuelom, obećali olakšavanje sankcija. Šta da radi Evropa, šta će Nemačka, cela da stane? Zato je reakcija nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je racionalan čovek bila takva da je rekao da će se ići ka diverzifikaciji izvora, ali da treba vremena – naglasio je on dodajući da će i Srbija ići ka diverzifikaciji.

Vučić ukazao na komplikovanost energetske situacije Srbije, koja je između Bugarske i Mađarske.

– Bilo koja odluka EU može da nas pogodi – istakao je on i rekao da je dobro što je Nemačka reagovala.

Podsetio je da Bugarska gotovo sav gas dobija preko Turskog toga.

Kada je reč o nafti kaže da je moguće da se uvede mera zabrane uvoza ruske nafte, što ne bi želeo, ali moguće je da dođe do daljeg napredovanja ruskih snaga, pa će i pritisak na zemlje EU biti još veći, onda neće više biti ruske nafte na tlu Evrope.

– Danas već razgovaramo da ukinemo carine na uvoz nafte iz trećih zemalja. Ima neke zemlje koji sada ne žele da se jave ni američkom predsedniku jer SAD žele da spuste cenu nafte preko OPEK-a. Ali verujem da ću moći da razgovaram sa predstavnicima Ujedinjenih arapskih Emirata, da vidim kako da obezbedimo naftu iz raznih izvora – dodao je on.

Međutim ukazuje da se postavlja pitanje kako da se dopremi nafta, a da se ne izgubi mnogo i time poveća cena, jer smo do sada iz hrvatskog Omišlja dobijali rusku naftu.

Preneo je da je razgovarao i sa predsednikom Irana i mnogi drugima.

– Stićiću do svih predsednika i premijera da obezbedimo za naš narod da bude dovoljno nafte – najavio je on.

Vučić se osvrnuo na izjave da imamo nafte za dva meseca, rekavši da treba znati šta to znači i da svega 20-tak zemalja može da se time pohvali.

– To ne razumeju. Mi imao nafte za dva meseca da ne kupimo ni litar, a mi već kupujemo tone i tone. Uskoro stižu veće količine da napunimo sva naša skladišta do vrha – naglasio je on.

Rekao je da ne voli da pogleda na mobilni telefon, jer samo čeka kada će stići još neka gora vest, pošto kada god mislite da je sve najgore prošlo iznenadite se šta sve može doći.

– Imamo mnogo priatelja i kontakata. Mleko u prahu smo obezbedili iz Poljske i Litvanije. Šta god bude još trebalo pitaćemo Kineze, jer su oni sebi sve obezbedili – dodao je on.

Vučić je kazao da sebi ne može da oprosti, što je, kada je video da na tržištu Kinezi kupuju sve, čekao.

Biće što se nas tiče sve u redu , zaključio je predsednik.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X