јул 17, 2024
Valjevo

Valjevska fabrika Gorenje Hisense u borbi za čistiju okolinu

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

Jedan od najvećih ekoloških problema u zemlji – zagađenje vazuduha pogađa sve urbane sredine, ali se poslednjih godina Valjevo neslavno ističe kao jedan od najzagađenijih. I ova zima nije bila izuzetak, pa su se veliki broj dana tokom zimskog perioda beležile veoma visoke koncentracije zagađujućih materija.

Kao glavni zagađivači navode se individualna ložišta, saobraćaj i industrija. To je upravo razlog što kompanija Gorenje Hisense iz godine u godinu preduzima čitav niz sistemskih mera u borbi za čistiji i zdravilji vazduh u Valjevu i valjevskom kraju.

Redovni monitoring štetnih gasova koji se obavlja tokom zimske sezone ni u 2021. godini nije pokazao prekoračenja, za šta je zaslužna i procedura obaveznog menjanja filtera, i to dva puta godišnje. Ovi najsavremeniji filteri i njihovo redovno menjanje obezbeđuju da se praškaste materije iz fabrike nikada ne približavaju graničnim vrednostima. Radi efikasnijeg sagorevanja goriva, u fabrici je ove godine zamenjen stari kotao novim CNG kotlom, koji istovremeno štedi energente i dodatno smanjuje emisiju gasova.

Briga valjevske fabrike Gorenje Hisense za ekologiju i okolinu ogleda se i u obaveznoj, redovnoj analizi otpadnih voda, kao i u adekvatnom zbinjavanju čvrstog otpada. Iako je Gorenje protekle godine, zahvaljujući povećanju proizvodnje, generisalo znatno više sekundarnih sirovina, fabrika kompletan otpad selektuje odmah, na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, a potom ga pravilno i odgovorno odlaže. Svaku vrstu otpada, od komunalnog do industrijskog, zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada i u skladu sa zakonsim obavezama.

Samo u prošloj godini valjevska fabrika Hisense Gorenje platila je ekološku taksu u vrednosti od preko milion evra po osnovu proizvedenih rashladnih aparata. Ova taksa predstavlja nadoknadu za skladištenje i uništavanje starih aparata, i plaća se za svaki novoproizvedeni aparat u fabrici.

Pored konkretnog delovanja na lokalnom nivou, Gorenje Hisense i na nacionalnom nivou nastoji da obezbedi čistiju i zdraviju okolinu za sve građane. Kompanija na godišnjem nivou u državni budžet uplati ekološke takse ukupno 3,8 miliona evra za proizvdene i prodate aparate. Dodatno, Gorenje je, sa namerom da podstakne i druge proizvođače da odgovorno brinu o svojim proizvodima, pre nekoliko godina iniciralo i finansiralo projekat “Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom”. U saradnji sa resornim institucijama, agencijama i kompanijama, Gorenje je značajno unapredilo procedure u ovoj oblasti. Zahvaljujući zalaganju za unapređenje transparentnosti i efikasnosti sistema za obračunavanje i naplatu naknade za posebne tokove otpada, direktno je suzbijena nelojalna konkurencija, a u sistem naplate ekološke takse uvedeno je više od 1.500 novih firmi iz cele Srbije.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X