март 29, 2024
Valjevo

Dizel skuplji skoro devet dinara, benzin za više od pet

Podelite post:

Foto:Pixabay.com

Najviša cena evro dizela na benzinskim pumpama od ovog trenutka je 187,74 dinara, dok je najviša cena evro premijuma BMB 95 – 176,31 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na zvaničnom sajtu. U odnosu na dosadašnju cenu, to znači da je evro dizel poskupeo za 8,74 dinara, dok je benzin BMB 95 skuplji za 5,31 dinar.

Ove cene važiće narednih sedam dana, dok Ministarstvo trgovine sledećeg petka do 15 časova ne objavi nove maksimalne maloprodajne cene.

U skladu sa novom uredbom, benzinske pumpe su dužne da maloprodajne cene evro dizela i evro premijuma BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Novom Uredbom Vlada Srbije je propisala da se cena naftnih derivata ograničava na nivou prosečnih velikoprodajnih cena uvećanih za maržu od šest dinara po litru. Odluka se odnosi na evrodizel i evropremijum benzin i važi u narednih 30 dana.

Cena će se utvrđivati jednom nedeljno – petkom, i to na predlog Ministarstva energetike, koji će objavljivati Ministarstvo za trgovinu. Na najvišu maloprodajnu cenu derivata nafte nije dozvoljeno obračunavati druge naknade ili troškove koji nisu propisani ovom uredbom ili drugim posebnim propisima.

Ovim se konačno rešava problem trgovaca koji su proteklih mesec dana gorivo skuplje plaćali u nabavci nego što su ga prodavali na pumpama, i tako pravili gubitke.

U cilju konsolidacije tržišta naftnih derivata doneto je nekoliko odluka koje direktno utiču na formiranje maloprodajnih cena na pumpama. Ukinuta je carina za uvoz nafte iz trećih zemalja, a država je smanjila akcizu, koja značajno utiče u strukturi cene, za 20 procenata.

Država se odriče dela svoje budžetske dobiti, dok nabavna cena raste iz dana u dan. Ukidanje carine i smanjenje akciza je potez koji će uticati da cena na pumpama ne ode na nivoe koji se mogu videti u nekim drugim zemljama.

Predviđeno je da se najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost utvrđuje za evrodizel tako što se prosečna veleprodajna cena uvećava za šest dinara. Na isti način utvrđivaće se i maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 oktana. Ostaje nepromenjena cena evrodizela za poljoprivrednike i on će i dalje koštati 179 dinara po litru.

Takođe, sipanje goriva na benzinskim pumpama dozvoljeno je samo u rezervoare prevoznih sredstava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X