јул 24, 2024
Valjevo

Građani žele pristupačniji i organizovaniji javni prostor

Podelite post:

Foto:Evropski pokret Valjevo

Evropski pokret u Srbiji-Valjevo je organizovao razgovor sa zainteresovanim  predstavnicima lokalne zajednice na kome su predstavljeni rezultati istraživanja pristupačnosti javnog prostora u Valjevu i razmotrene mogućnosti za unapređenje u ovoj oblasti.

O tome šta žele građani Valjeva po pitanju javnog prostora, na osnovu realizovanog istraživanja javnog mnjenja, govorila je Svetlana Janković Beljanski, aktivistkinja Evropskog pokreta u Srbiji-Valjevo:

– Građani žele da parking mesta bude uređenija, da grad bude opremljen sa više javnih parkinga i garaža, da ima više zelenih šetališnih površina, da ivičnjaci i trotoari budu takvi da ljudi mogu bezbedno da se kreću, da ulazi u javne objekte budu pristupačni. Interesantno je da je studijom o pristupačnosti veliki broj objekata ocenjen kao negativan, ali to nas ne obeshrabruje. Ima i pozitivnih pokušaja kao što je ulaz u zgradu Gradske uprave, pojedini pešački prelazi, Dom zdravlja i autobuska stanica ocenjeni su delimično pozitivno itd, tako da treba i dalje raditi na unapređenju pristupačnosti za sve ljude, svi treba da budemo jednaki i da imamo ista prava. Zato je uvođenje koncepta univerzalnog dizajna veoma značajno u ovom gradu. Od Gradske uprave očekujemo da zakonske propise i usvojene planove adekvatno primenjuje, da se postepeno, jedna po jedna, arhitektonska barijera uklanja, bar u tri godine jedan javni objekat i jedna ulica učine pristupačnim.

Interesantno je da se 50 odsto anketiranih izjasnilo da je Valjevo grad udoban za život i pristupačan za kretanje, kao opšti utisak, ali kada se došlo do konkretnih pitanja odgovori su drugačiji: čak 97 odsto građana smatra da su ivičnjaci visoki i oštri, preko 80 odsto da rupe na trotoaru i kolovozu ugrožavaju bezbedno kretanje, a skoro 85 odsto anketiranih je mišljenja da nepropisno parkirani automobili ugrožavaju kretanje.  Njih 29 posto dalo je najnižu ocenu u pogledu nesmetanog kretanja osoba sa invaliditetom, majki sa malom decom 32 odsto i starijih osoba 18 odsto. Kao najnepristupačnije javne objekte ispitanici su istakli: Glavnu poštu, sve sudove, Fond zdravstvenog osiguranja, Stomatološku ambulantu, Gradsku upravu  i Biblioteku.

U anketiranju i komunikaciji preko društvenih mreža problem regulisanja parkiranja izdvojio se kao prioritet, kao problem koji njaviše onemogućava normalno kretanje pešaka, prvenstveno osoba sa invaliditetom, starijih ljudi, roditelja sa malom decom, dece.

Kada je u pitanju stručna ocena arhitektonske pristupačnosti, pozitivno i delimično pozitivno su ocenjeni ulaz u zgradu Gradske uprave, javni prevoz u gradskoj zoni, ulaz u Dom zdravlja, Autobuska stanica, parking mesta ispred GU, Plan urbane mobilnosti i Plan pešačenja. Negativno su ocenjeni Generalni urbanistički plan, pešačke staze i prilazi objektima, ulazi u objekte kao što su Glavna pošta, Osnovni sud, Viši sud, Železnička stanica, Gimnazija, Biblioteka, Fond zdravstvenog osiguranja, pešački most na Kolubari, parking mesta i autobuska stajališta.

Istraživanja „Stavovi i precepcije građana Valjeva o pristupačnosti javnog prostora i javnih usluga“ i „Izveštaj o primeni pravilnika o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama u Valjevu“, biće uskoro javno dostupni.

Gošće sastanka bile su aktivistkinje organizacije „Iz Kruga Vojvodina“ iz Novog Sada, koja pruža podršku ženama sa različitim vrstama invaliditeta i specijalizovana je za podršku ženama koje su u situaciji nasilja. Ivana Zelić, koordinatorka SOS službe ove organizacije predstavila je iskustva svoje organizacije i pozitivne primere iz Novog Sada:

– Pružamo usluge na pristupačan način u zavisnosti od invaliditeta korisnice (lično, telefonom, onlajn). Organizujemo odlaske žena sa invaliditetom na ginekološke preglede, u pristupačan Dom zdravlja koji ima hidraulični ginekološki sto. Pripremili smo informativni materijal na Brajevom pismu, audio format, brošuru na jednostavnom jeziku, uspostavili saradnju sa Društvom tumača i prevodilaca na znakovni jezik, organizovali obuku za predstavnike centara za socijalni rad „Osnove znakovnog jezika“. Takođe smo radili obuke o pristupačnosti za predstavnike pravosuđa i Advokatske komore Vojvodine itd.

Sastanku održanom u Muzeju zavičajnih pisaca prisustvovali su predstavnici udruženja građana i javnih ustanova: Društva za multiplu sklerozu Kolubarskog okruga, Međuopštinske organizacije civilnih invalida rata, Udruženje slepih i slabovidih grada Valjeva, Udruženja Karitas Valjevo, Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja – filjala Valjevo, Tehničke i Poljoprivredne škole i OŠ „Nada Purić“. Predstavnici lokalne vlasti i nadležnih odeljenja Gradske uprave nisu se odazvali pozivu.

Sastanak i istraživanje pristupačnosti deo su projekta „Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu – Ka Univerzalnom dizajnu“, u okviru Programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

„Evropski pokret Valjevo|“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X