мај 27, 2024
Valjevo

Oko 5.000 radnika iz Srbije još uvek u Rusiji

Podelite post:

Foto:Pixabay.com

Okvirno do pet hiljada radnika iz Srbije trenutno je radno angažovano u Rusiji, procene su Privredne komore Srbije, ali je zbog aktuelne situacije u vezi sa Ukrajinom određen broj njih ipak odlučio da se vrati u našu zemlju.

Komora, međutim, ne raspolaže preciznim podacima koliko ih se ovih dana vraća u Srbiju, a nadležni ističu da su naši državljani tamo najviše angažovani u građevinskoj industriji i na energetskim postrojenjima, kao i da je veći broj ipak odlučio da ostane tamo, iako je situacija u regionu na nezavidnom nivou zbog sukoba u Ukrajini.

S druge strane, na osnovu podataka koje su licencirane agencije za zapošljavanje unele u jedinstvenu evidenciju, tokom 2021. godine u inostranstvu se posredstvom takvih agencija zaposlilo oko 1.100 državljana Srbije. Kako ističu u Ministarstvu za rad i zapošljavanje, od tog broja u Rusiji se zaposlilo oko 900 naših građana, dok agencije nisu posredovale u zapošljavanju u Ukrajini, piše Bizlife.

Ipak, Srbija još nema zaključene sporazume u oblasti zapošljavanja s Rusijom, Maltom i Katarom jer su pregovori i dalje u toku, napominju u ministarstvu.

U Sindikatu radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije ističu da nemaju podatke o broju naših radnika u Rusiji i Ukrajini, niti o broju onih koji se vraćaju u Srbiji.

Ipak, podsećaju da su pre osam godina radili na brošuri o obavezama legalnog zapošljavanja u Rusiji, pod nazivom “Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji” jer se ponekad dešavalo da radnici poveruju neodgovornim pojedincima koji krše propise prilikom angažovanja radnika.

Predsednik sindikata Saša Torlaković ističe da najviše njih radi na visokogradnji i izgradnji gasovoda, i da su mahom traženi mašinci i građevinci različitog stepena obrazovanja.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X