март 28, 2024
Valjevo

I ĐACI SKINULI MASKE! SA KOVIDOM SMO ZAVRŠILI?! Kraj najnovijeg talasa za najviše tri nedelje!

Podelite post:

Foto:Informer

Đaci u školama u Srbiji konačno su skinuli maske!

Nakon što je Krizni štab doneo odluku da nošenje maski u zatvorenim prostorijama više nije obavezano, ni đaci u školama više ne moraju da se kriju iza njih. Mišljenja roditelja su, kao i uvek podeljena.

Doktor Radmilo Petrović, epidemiolog, poznavalac opasnih virusa, rekao je gostujući na RTS-u da se kraj ovog talasa korona virusa bliži kraju za nedelju, dve, tri, da smo sa kovidom 19 skoro pa završili, ali da ćemo tek videti da li će se pojaviti kovid 22 ili kovid 23.

On je rekao da je prema njegovim saznanjima moguće napraviti biološko oružje koje napada samo određenu naciju i da se radi na tome.

Biološko oružje nije upereno samo protiv ljudi, korisnih biljaka i domaćih životinja nego je upereno da ekonomski baci na kolena zemlju protiv koje je usmereno.

Od svega što smo preživeli zbog korona virusa i podsećanja na epidimiju velikih boginja pre 50 godina, strašnije su još jedino tvrdnje da u mnogim zemljama postoje laboratorije koje viruse koriste za biološko oružje.

Petrović kaže da je bilo teško izdržati dve godine pandemije, koja je odnela mnogo života, mnogo napora i mnogo rada.

Dramatična borba sa velikim boginjama 1972. godine trajala je 55 dana. Da se neko zarazi dovoljan je bio samo jedan jedini virus variole. Više od 18 miliona građana u tadašnjoj zemlji vakcinisano je u kratkom roku.

 Razlika je u tome što je bilo vakcine koja se vek i po koristila u Srbiji, vakcinacija je bila obavezna od 1,5 dana, a kada je došla epidemija obavljena je revakcinacija. Bilo je poznato zdravstvenim radnicima. Imali smo vakcine, a posle smo još dobili, tako da je za kratko vreme moglo da se vakciniše 18 miliona ljudi. To je doprinelo da se vakcinacija obavi brzo i da epidemija prođe sa malim brojem preminulih – istakao je epidemiolog koji je radio u to vreme u Torlaku.

Slučajno otkrivene epruvete

Nekoliko epruveta sa zamrznutim virusom velikih boginja slučajno je otkriveno nedavno u laboratoriji u Pensilvaniji. Prošlog leta čitali smo i da se u Švajcarskoj otvara banka opasnih virusa.

-I dalje je na spisku biološkog oružja virus variola vere broj jedan. Veoma je postojan u spoljašnjoj sredini. Može dugo da ostane u sasušenom obliku. Za sada je dozvoljeno da samo dve laboratorije mogu da čuvaju taj virus to je u Atlanti u SAD i u jednoj laboratoriji u Moskvi, tu je dozvoljeno da se vrše eksperimenti da bi se dobili novi lekovi- napomenuo je epidemiolog, dodajući da mu deluje da i dalje neko pokušava da diže paniku sa virusom variole.

Kad su u pitanju biološke laboratorije, svaka laboratorija u svetu može da bude potencijalni proizvođač biološkog oružja. Od bakterijskih uzročnika, antraks može da proizvodi svako. Tokom 2004. je bilo 12 zemalja koje su proizvodile biološko oružje, a ono je konvencijom UN zabranjeno 1972. godine, sa snagom važenja od 1975, što znači da niko nije smeo da proizvodi –  napomenuo je Petrović.

Petrović ističe da je moguće napraviti biološko oružje koje napada samo određenu naciju i da se radi na tome.

– Zli ljudi se trude da naprave supervirus, da spoje virus koji se najlakše širi sa virusom koji daje najveću smrtnost. Virus SARS-a vezan je bio za azijatski tip DNK i on je izazivao oboljenje samo kod Azijata, što je izgleda bilo tačno, bilo je slučajeva u SAD, ali su svi slučajevi bili importovani“, napomenuo je epidemiolog.

Prema njegovom mišljenju, biološko oružje nije upereno samo protiv ljudi, korisnih biljaka i domaćih životinja nego da je upereno da bi ekonomski bacilo na kolena zemlju protiv koje je usmereno.

– Biološko oružje se koristi kao uvertira ekonomskom ratu. Variola je došla u februaru 1972, a posle je bila operacija Raduša gde su teroristi iz Austrije prešli kod nas i pokušali da dignu ustanak protiv Titove Jugoslavije –  podsetio je Petrović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X