април 14, 2024
Valjevo

SRBIJA UVODI NOVI MODEL SKRININGA RAKA DOJKE!

Podelite post:

Foto:Printskrin/ RTS

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli više od 4.600 žena, premine njih 1.600. Otkriven na vreme rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva. Na pojavu raka utiču i mnogobrojni faktori rizika, ali i genetske predispozicije.

Srbija će uvesti novi model skrininga – ranog otkrivanja jednog od najčešćih karcinoma, ne samo u našoj populaciji.

Predlog za nov način pregleda i otkrivanja bolesti uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, ministru zdravlja predali su studenti medicinskih fakulteta i predstavnici Udruženja „Medicinski krug“.

Pred više od 500 studenata medicinskih fakuletata iz cele Srbije, 36-godišnja Ana ispričala je svoju priču – borbu protiv raka dojke je dobila. Ali se njena borba nastavlja.

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke došla je da podrži inicijativu studenata i Udruženja Medicinski krug, da Srbija promeni način preventivnih pregleda i skrininga za otkrivanje raka dojke.

Cilj je da se na vreme dođe do što više mlađih žena, kao i da se uz mamografske i ultrazvučne preglede, uvede i testiranje na gene čije mutacije ukazuju na mogućnost obolevanja.

– Učestalost ovog maligniteta udružena sa BRCA1 mutacijom je najveća u populaciji od 35 do 39 godina. A učestalost maligniteta udružena sa BRCA1 mutacijom u populaciji od 40 do 44 godine. Primetićete da su to žene u delu populacije koje ne potpadaju u trenutne kriterijume koji se sprovode za skrining-  kaže Aleksandar Đurić iz „Medicinskog kruga“.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže datestovi delovati izuzetno skupo, ali da se njima spasava život koji nema cenu.

 Kada biste računali koliko bi koštalo lečenje u poodmakloj fazi, to neće moći da se uporedi. Znači benefit, život koji ne može da ima cenu, plus troškovi koji bi došli kasnije, ne mogu da se porede. Koliko god da košta – naveo je Lončar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X