јун 18, 2024
Valjevo

Obeležavanje Svetske nedelje novca na Akademiji sturkovnih studija Zapadna Srbija, odsek Valjevo

Podelite post:

Poseta predstavnika Narodne banke Srbije predstavlja još jednu od aktivnosti u realizaciji projekta Smart Careers, koji je podržan sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Glavni cilj projekta je podsticanje preduzetničkog načina razmišljanja i zapošljivosti studenata Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija u eri digitalizacije i industrije 4.0.

Projekat obuhvata niz aktivnosti koje pored inoviranja i unapređenja kvaliteta nastavnog procesa u skladu sa potrebama tržišta rada i kroz stvaranje bolje digitalne infrastrukture za realizaciju nastave i učenje studenata, podrazumevaju i povezivanje sa poslodavcima i različitim institucijama.

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija se u nedelji 21-27. marta pridružila drugim institucijama u Srbiji i svetu, dajući doprinos aktivnostima u okviru Svetske nedelje novca, koju organizuje Međunarodni pokret za finansijsku edukaciju dece i omladine, a koja se ove godine obeležava po deseti put. Moto Svetske nedelje novca za 2022. godinu je „Izgradite svoju budućnost, budite pametni u pogledu novca“.

Svetska nedelja novca promoviše napore usmerene ka unapređenju finansijske pismenosti mladih. Krajnji cilj ove kampanje je da deci i omladini omogući pristup visokokvalitetnom finansijskom obrazovanju i da ih osposobi za donošenje pametnih finansijskih odluka.

Zahvaljujući stručnjacima Gordani Jauković i Vidi Tomašević iz Narodne banke Srbije, koja je nacionalni koordinator Svetske nedelje novca u Srbiji, studenti Akademije će biti u prilici da učestvuju u radionici „Moj budžet i ja“ i edukativnoj igri „Finansije za kasnije“. Cilj radionice „Moj budžet i ja“ je da razvije finansijsku kulturu kod mladih i da ukaže na činjenicu da novac ne postoji samo da bi se trošio, već može da se štedi, ulaže i donira.

Studenti će se upoznati sa osnovnim finansijskim pojmovima kreirajući porodični budžet za mesec dana i simulirajući deset različitih porodičnih situacija. Savladavanjem pojmova trošenja, zaduživanja i štedenje, naučiće kako da razumno upravljaju svojim novcem i planiraju budžet.

Edukativna igra „Finansije za kasnije“ studentima na zabavan način ukazuje na vrste prihoda i rashoda koji ih očekuju životu, i uči ih da njima upravljaju na najbolji način. Igra sadrži simulacije životnih situacija u kojima se mogu naći, a koje će od njih zahtevati pravovremene odluke. Prikazani su i mnogi savremeni finansijski proizvodi, a mudro upravljanje njima osnovni je cilj ove igre u kojoj je zadatak studenata da uštede što više za pozno doba i penziju.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X