мај 21, 2024
Valjevo

Danas počinje proba male mature za osmake

Podelite post:

Foto:Arhiv

Probni završni ispit za učenike osmog razreda počinje danas testom iz matematike i završava se sutra testom iz srpskog jezika i kombinovanim testom.

Test iz matematike počinje danas u 13 časova, a polagaće ga oko 64.200 đaka.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić ranije je rekao za Tanjug da je svrha probe male mature verna simulacija pravog završnog ispita, kako bi se nova generacija maturanata upoznala sa procedurama.

„Šta je neophodno od pribora, kad dolaze u školu, kako se ponašaju na samom završnom ispitu, kakve su aktivnosti, popunjavanje formulara, obrazaca…“, naveo je Pašić i istakao da je veoma značajno da mali maturanti naprave svoj presek znanja.

Pašić podseća da se probni završni ispit ne ocenjuje i da se ne vrši rangiranje učenika na osnovu rezultata.

Ove godine u učionici može biti maksimalno 15 učenika i jedan dežurni nastavnik i potrebno je da se poštuje razmak od dva metra između maturanata.

Prema uredbi Vlade Srbije, usled bolje epidemijske situacije nošenje maski neće biti obavezno.

Probni završni ispit nastavlja se sutra testom iz maternjeg jezika u 9.00, kada se završava kombinovanim testom u 11.30 časova.

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, koju će osmaci polagati 27, 28. i 29. juna.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X