јул 17, 2024
Valjevo

Mladi dobijaju još po 100 evra, OVO SU DETALJI! Evo kada će biti ISPLATA!

Podelite post:

Foto: Ahriv

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je jutros na TV Prva o detaljima novih 100 evra pomoći za mlade.

– 1, 2 i 3. juna mladi dobijaju još po 100 evra, to je važna podrška mladim ljudima – rekao je Vučić i podsetio je da je država isplatila i 20.000 pomoći svim penzionerima.

– Penzionerima smo isplatili 20.000 dinara.

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija biti dobro snabdevena, a cene niže nego u Evropi, te da je inflacija i kod nas uvezena, zbog porasta cena energenata, da je veća od očekivane, ali da je manja nego u Evropi.

Naveo je da je u decembru bila 4,1 odsto, u odnosu na procenjenih dva odsto.

On je naveo da je Nemačka očekivala inflaciju do 3,3, a ici će do 5,7 i 6,1 odsto, dok centralna banka BiH očekuje inflaciju od 9,2 procenta.

Vučić je objasnio da se porast cena ne moze izbeći, jer rastu cene energenata i đubriva, a to sve ulazi u cenu poljoprivrednih proizvoda i tako da se stvara začarani krug.

 

Vučić je dodao da je dobro što nismo poslušali i što nismo zatvorili rudnike uglja, jer sada niko ne bi imao struju.

„Država nije igračka ni izbori nisu igra, to je ozbiljnije od nečijih želja i prioriteta, to je kompleksan sistem“, ukazao je Vučić.

Kaže i da će Srbija biti dobro snabdevena, da će biti svega i po nižim cenama nego u Evropi, ali i da zbog svih uticaja ne mogu da budu dovoljno niske.

Ističe i da se mora sačuvati pozitivan privredni rast, jer sve procene padaju.

Napominje da su svetske finansijske institucije Srbiji predviđale privredni rast od 4,5, odsto i da će procene verovatno biti smanjene na 3,5 procenta, a da se smanjenje rasta očekuje i u svetu.
„Kada bi sačuvali to nema zime, ali plašim se da će biti teže i lošije u celom svetu“, rekao je Vučić.
Povodom kritika političkih protivnika da se vestački održavaju cene i kurs dinara, Vučić je upitao kako kurs veštački može da se održava 10 godina na 118 dinara za evro i što ga oni nisu sačuvali na 75 dinara.

 

„Nema u ekonomiji veštački. Manja je kod nas inflacija nego u Evropi, a finansije su stabilne“, istakao je Vučić.

On je podsetio na situaciju u drugim zemljama gde će hleb da ode na 10 evra i postaće luksuzna hrana, na to da nema dovoljno ulja ni u regionu i da mu je sve viša cena.

Navodi da za Srbiju u tom smilslu neće biti problema jer proizvodi oko 332 hiljade tona, a naše potrebe idu do 100.000 tona ulja, tako da ostalo moze da ide u izvoz.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X